Οι αλλαγές στις ειδικότητες που ζητάει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ριζικές, αναφέρει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας, επισημαίνοντας ότι στις τράπεζες εξακολουθεί να έρχεται μεγάλος αριθμός βιογραφικών παρά τη μεγάλη μείωση των εργαζομένων στον κλάδο. Ποιες όμως είναι οι νέες ειδικότητες που έχουν ζήτηση και ποιος είναι τρόπος προσλήψεων;
Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Queen Mary University of London, «ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μεταμορφώνεται, έχοντας εισέλθει στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σημαντικές ευκαιρίες για τους ικανούς αποφοίτους των χρηματοοικονομικών σχολών υπάρχουν στις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών. Στη νέα εποχή, οι τράπεζες αναζητούν στελέχη με γνώσεις σε αντικείμενα όπως αυτά της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data analysis), τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και ESG (Environmental – Social – Governance)». Επισημαίνει επίσης ότι «το σύγχρονο τραπεζικό στέλεχος, πέρα από τις εξειδικευμένες γνώσεις, πρέπει να έχει την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του πελάτη και να προτείνει λύσεις, αυτοματοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες. Οι σχολές στα χρηματοοικονομικά θα πρέπει να εντάξουν τα νέα αντικείμενα στα προγράμματα σπουδών τους, προς αυτό τον σκοπό θα βοηθήσει καθοριστικά η συνεχής επικοινωνία τους με τους τραπεζικούς οργανισμούς, ώστε να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους», αναφέρει ο κ. Σκιαδόπουλος, που είναι διευθυντής του Institute of Finance and Financial Regulation, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς με στόχο να συμβάλλει στη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τις ανάγκες των χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδούλου, επικεφαλής εταίρος των συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Greece, επισημαίνει στην «Κ» ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια για μείωση κόστους καθιστά απαγορευτική την πρόσληψη μαζικά νέων εργαζομένων, ωστόσο, από τις συνεχόμενες εθελούσιες εξόδους οι τράπεζες έχουν χάσει νευραλγικό προσωπικό και δεξιότητες και προσπαθούν μέσω τρίτων εταιρειών (outsourcing) και αξιοποιώντας την εμπειρία του προσωπικού αυτών των εταιρειών να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί».
«Ενα ακόμη χαρακτηριστικό των τραπεζών σήμερα είναι ότι “τρέχουν” μεγάλα προγράμματα μετασχηματισμού και έχουν χαρακτηριστικά project-oriented οργανισμών, δηλαδή οργανισμών που απασχολούν το προσωπικό τους σε πολλά έργα, παράλληλα με τις καθημερινές εργασίες τους». Αναφερόμενος στις προσλήψεις, περιορισμένες όπως επισημαίνει, αφορούν στελέχη με εμπειρία σε διαχείριση έργων (project managers), στελέχη με εξειδίκευση σε ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως ψηφιακό μάρκετινγκ, πληροφορική, κυβερνοασφάλεια κ.λπ. Για τα στελέχη που έχουν εμπειρία σε πράσινες λύσεις και προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ότι η ζήτηση προκύπτει από το γεγονός ότι οποιαδήποτε στρατηγική μιας τράπεζες δεν πρέπει πλέον να έχει μόνο οικονομικούς στόχους, αλλά να αντιμετωπίζει θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης. Οι προσλήψεις δεν γίνονται πλέον με την παραδοσιακή διαδικασία των διαγωνισμών αλλά με δημοσίευση αγγελιών, αποστολή βιογραφικού και διαδικασία συνεντεύξεων, προσομοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό αυτό που γίνεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ για πολύ εξειδικευμένες θέσεις συντρέχουν και εταιρείες εξεύρεσης προσωπικού.
Σε μια επίσης νέα εξειδίκευση στον τραπεζικό κλάδο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Group Chief Digital Officer της Eurobank. Πρόκειται για τους «lean experts», μια νέα πιστοποιημένη εξειδίκευση εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο που αναλαμβάνουν να ανασχεδιάσουν υφιστάμενες διαδικασίες και εργασίες, τα λεγόμενα και «ψηφιακά ταξίδια» των πελατών σε κάθε τους βήμα, προκειμένου να πετύχουν, σε μεγάλο βαθμό, την απλοποίηση, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών για την τραπεζική πελατεία.