Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η εστίαση στις 10 Μαΐου, αμέσως δηλαδή μετά την Κυριακή του Θωμά, άφησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
«Εχουμε πει μετά το Πάσχα. Η πλατφόρμα μας (σ.σ.: η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο επανεκκίνησης) θα είναι λογικά έτοιμη έως τις 10 Μαΐου. Κάπου εκεί θα μπορούμε να ανοίξουμε, εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή. Οπως βλέπετε, η πανδημία έχει μια πτωτική τάση. Η λογική και η εμπειρία λένε ότι όσο προχωράει ο Απρίλιος και ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία στη χώρα, αυτό θα βοηθήσει την πτώση της πανδημίας. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και η εστίαση θα ανοίξει και ίσως προηγηθεί και λίγο του τουρισμού», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα του τουρισμού έχει προγραμματισθεί για τις 14 Μαΐου.
⇒ Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο εφόσον διατηρηθεί
Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ήρθε μία ημέρα ύστερα από μια άλλη δήλωσή του, η οποία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, ότι δηλαδή «ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει χωρίς να έχει ανοίξει προηγουμένως η εστίαση», με την επισήμανση, βεβαίως, από τον κ. Γεωργιάδη ότι ο συνδυασμός σαφώς θα ήταν καλύτερος και προφανώς είναι αυτό που επιθυμεί τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις.
Το άνοιγμα, βεβαίως, της εστίασης θα αφορά, σε κάθε περίπτωση, τους εξωτερικούς χώρους, ενώ σχεδιάζεται, όπως και πέρυσι, να παραχωρηθεί επιπλέον κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, καθώς και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη διενέργεια υποχρεωτικών self tests για τους εργαζομένους στον κλάδο. Στην εν λόγω απόφαση αναμένεται να προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους εργαζομένους αποκρύψουν ότι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Επίσης, θα προβλέπει και πόσες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών θα δίνονται στον εργαζόμενο που θα βρεθεί θετικός και θα ενημερώσει τον εργοδότη του.
Σημειώνεται ότι η αναστολή του κλάδου της εστίασης –με την εξαίρεση των υπηρεσιών delivery και take-away– έχει επιβληθεί από τις 3 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα. Το 2020 ο κλάδος, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, είχε απώλειες 2,3 δισ. ευρώ.