Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με ελαφρά υποχώρηση έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ακολούθησαν τη Wall Street που κινήθηκε χθες πτωτικά, ενώ η άνοδος των νομισμάτων ανέτρεψε το κλίμα αισιοδοξίας. Μετά επτά συναπτές συνεδριάσεις ανόδου που είχε σημειώσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε σχεδόν χωρίς μεταβολή, αλλά με οριακή υποχώρηση κατά 0,3% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε εκτιναχθεί στην αρχή της συνεδρίασης. Ο δείκτης υποχώρησε τις απογευματινές ώρες, όταν το ευρώ και η στερλίνα ενισχύονταν έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Refinitiv IBES, τα έσοδα των εταιρειών του δείκτη STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 55%. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις το 2% των εταιρειών αυτών, αλλά 80% από αυτές έχουν υπερβεί τις προσδοκίες για τα κέρδη τους. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τομείς των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, που υποχώρησαν κατά 1,6% μετά την άνοδο κατά 2% που είχαν σημειώσει στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Το κλίμα επιβάρυνε, άλλωστε, χθες, η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου με μικρές απώλειες 0,28% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,59%. Οπως τόνισε ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής στη Spreadex, «οι αγορές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υψηλά επίπεδα και δεδομένου ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα των επενδυτών, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι κινήθηκαν με κάποια υποχώρηση».

Στον αντίποδα, όπως άλλωστε είναι σύνηθες τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης CAC 40, ο οποίος έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15%. Ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης η γαλλική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Faurecia, που ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων χάρη στην εκτίναξη της ζήτησης από την Κίνα.

Οπως και η ιταλική ομάδα Γιουβέντους, η μετοχή της οποίας σημείωσε άλμα 18% μετά την πρωτοβουλία των ισχυρότερων ευρωπαϊκών ομάδων να σχηματίσουν ανταγωνιστικό σχήμα στην UEFA Champions League. Επιπλέον, υποχώρησε κατά 2,4% η δανική τράπεζα Danske Ban, όταν διέρρευσε η είδηση ότι παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος που κατηγορείται ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT