Νέο κοινωνικό πακέτο Μπάιντεν και αύξηση βασικού μισθού

Νέο κοινωνικό πακέτο Μπάιντεν και αύξηση βασικού μισθού

3' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τζο Μπάιντεν προωθεί ένα ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, επενδύσεις σε έργα υποδομής, Παιδεία και Υγεία, συνολικής αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων και σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησής του φιλοδοξεί να το χρηματοδοτήσει επιβάλλοντας υψηλότερους φόρους στα μεγάλα εισοδήματα. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έθεσε σε εφαρμογή τον Μάρτιο όπως και από το δεύτερο σχέδιό του που έχει υποβληθεί προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο για δαπάνες ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομής τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τους αυξημένους φόρους στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δρομολογεί την αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου, πάγιο αίτημα των Αμερικανών εργαζομένων εδώ και χρόνια. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, αργά το βράδυ της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αυξάνεται το κατώτερο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια για όλους τους υπαλλήλους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 37% σε σύγκριση με το υφιστάμενο χαμηλότερο ωρομίσθιο. Το προεδρικό διάταγμα υποχρεώνει τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους να προσαρμόσουν αναλόγως τις αποδοχές των υπαλλήλων τους από τις 30 Ιανουαρίου του 2022. Προλειαίνει εν ολίγοις το έδαφος για μια ευρύτερη αύξηση του ωρομισθίου εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται πως «θα δοθεί έτσι ώθηση στην οικονομία και στην αποτελεσματικότητα των συμβασιούχων του αμερικανικού δημοσίου, ενώ θα προσφερθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και την ποιότητα της εργασίας τους καθώς θα ενισχυθούν η υγεία τους και το ηθικό τους».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις σε έργα υποδομής αλλά και το ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας από το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων αποκλειστικά και μόνο από τους φόρους που θα επιβάλει στα υψηλά εισοδήματα. Προσβλέπει ειδικότερα σε έσοδα από τον διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης στο 39,6% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις κεφαλαίου για όσους επενδυτές έχουν έσοδα άνω του ενός εκατ. δολ. αλλά και στην αύξηση του φόρου από το 37% στο 39,6% στους πλουσιότερους Αμερικανούς. Εκτιμά πως τα έσοδα από αυτές τις αυξήσεις φόρων επαρκούν για  να καλύψουν πλήρως το κόστος του προγράμματός του μολονότι θα απαιτηθούν τα φορολογικά έσοδα των επόμενων 15 ετών για τη χρηματοδότηση των δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για χρονοδιάγραμμα οκτώ ετών.

Στα εν λόγω σχέδια του Τζο Μπάιντεν αναφέρεται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times επικαλούμενο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου αλλά και ρεπορτάζ του BusinessInsider που αναφέρει την προγραμματισμένη για χθες αργά το βράδυ ομιλία του Αμερικανού προέδρου, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε σε συντάκτες των δύο μέσων. Ειδικότερα, οι υψηλότεροι φόροι προορίζονται για τη χρηματοδότηση του τρίτου σκέλους του προγράμματος Μπάιντεν, που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ονομάσει «Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες» και το οποίο θα είναι τελικά ευρύτερο και μεγαλύτερο από όσο είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες. Οπως τονίζουν οι F.T., αυτό το σκέλος του προγράμματος Μπάιντεν αντανακλά τη φιλοδοξία του Αμερικανού προέδρου να αναδιατάξει πραγματικά την αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας ουσιαστικά τη στήριξη που θα παρέχει στα χαμηλότερα εισοδήματα και στα φτωχότερα νοικοκυριά πέραν της άμεσης βοήθειας που προσφέρθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων το σκέλος αυτό του προγράμματος Μπάιντεν προβλέπει περαιτέρω δαπάνες ύψους 225 δισ. δολαρίων για τη φροντίδα των παιδιών και άλλα 225 δισ. δολάρια για τη θέσπιση εθνικού προγράμματος πληρωμένων αδειών για οικογενειακούς λόγους και θέματα υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και των γυναικών με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Επεκτείνει, άλλωστε, φοροαπαλλαγές ύψους έως και 3.600 δολαρίων για κάθε παιδί μέχρι το 2025.

Οπως τονίζουν, πάντως, οι F.T., τα προγράμματα δαπανών και επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου είναι πραγματικά τολμηρά, ευρύτατα αλλά προπαντός δαπανηρά και αναμένεται να προσκρούσουν στις αντιρρήσεις πολλών μελών του Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικανοί θα προβάλουν εντονότατες αντιρρήσεις, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να στηριχθεί στην περιορισμένη πλειοψηφία που έχουν οι Δημοκρατικοί στα δύο Σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Το πλέον αμφιλεγόμενο μέρος των προγραμμάτων είναι αναμφίβολα το σχέδιο του προέδρου να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες δαπάνες από τους αυξημένους φόρους στα υψηλά εισοδήματα που σίγουρα θα βρουν σθεναρή αντίσταση από τους  Ρεπουμπλικανούς.  Πρόκειται για προεκλογική υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου και έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση παραγόντων της Wall Street και του επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT