Η Citigroup ανοίγει την πόρτα της στα κρυπτογραφημένα νομίσματα

Η Citigroup ανοίγει την πόρτα της στα κρυπτογραφημένα νομίσματα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Citigrοup εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην πελατεία του μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που σχετίζονται με τα κρυπτογραφημένα νομίσματα (όπως τα bitcoin, ethereum κ.ά.). Τα σχετικά αναφέρει αποκλειστικά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα των Financial Times, αν και επισημαίνει πως ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Ωστόσο, επικαλούμενη η εφημερίδα τον Ιταϊ Τάκμαν, διευθυντή του τμήματος διεθνών χρηματιστηρίων, η τράπεζα θέτει υπό εξέταση και τη συναλλαγή σε ψηφιακό νόμισμα και τη χρηματοδότηση και τη φύλαξή του. Επεξηγώντας τις σκέψεις αυτές, ο κ. Τάκμαν επισημαίνει πως ο όμιλος διαπίστωσε μια πολύ γρήγορη διόγκωση ενδιαφέροντος για το bitcoin, το οποίο εκδηλώθηκε από μεγάλο εύρος πελατών του, μεταξύ των οποίων και ισχυροί οίκοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν βιάζεται η Citi να καταλήξει σε κάποια απόφαση για το σε ποιο βάθος και έκταση θα πρέπει να κινηθεί όσον αφορά τη διεθνή αγορά ψηφιακών νομισμάτων.

Μελέτη

Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται πως ακόμη μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ, η Goldman Sachs, θα δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές της να συναλλάσσονται με προϊόντα παραγώγων συνδεόμενα με τιμές bitcoin. Τον Μάρτιο, από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι η Goldman Sachs είχε επανεκκινήσει τη λειτουργία του γραφείου συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα, ενώ θα ξεκινούσε και τη συναλλαγή σε προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin και άλλα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σχετικώς η εφημερίδα των Financial Times, ότι τον Μάρτιο η Citi έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση 108 σελίδων, η οποία αφορούσε το θέμα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Σε αυτήν υπογράμμισε ότι «ανεξαρτήτως μιας σειράς κινδύνων και εμποδίων, που ανακόπτουν τη θετική πρόοδο στην πορεία του bitcoin, το εν λόγω νόμισμα μπορεί πολύ καλά να αποδειχθεί σε ένα δημοφιλές ξένο νόμισμα για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου».

Η αξία του εν λόγω ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θεωρείται και το σημαντικότερο με κριτήριο την ποσότητα, έχει υποχωρήσει κατά 12% από τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ, αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ενισχυμένη την αξία του σε 57.000 δολάρια. Πέρα από τη Citigroup και την Goldman Sachs και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταποκρίνονται στο ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι Bank of New York Mellon και State Street. Οπως επισημαίνει ο Ιταϊ Τάκμαν της Citi, το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020 η περιέργεια γύρω από το bitcoin, που εκδηλώθηκε από τους πελάτες, ήταν πολύ μεγάλη και ιδίως από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αναλυτές παρατηρούν πως τελικώς, παρά την έντονη αβεβαιότητα και την κακή φήμη που έχει δημιουργηθεί πέριξ των ψηφιακών νομισμάτων, η έντονη περιέργεια από επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και διαχειριστές κεφαλαίων αποδεικνύεται εντονότερη. Ορισμένοι από την πελατεία της Citigroup είχαν ζητήσει να τους δοθεί ανάλυση για τη συγκεκριμένη αγορά και άλλοι επιδίωκαν να χρησιμοποιήσουν το bitcoin για ποικίλες συναλλαγές και συμφωνίες. «Δεν πρόκειται να σπεύσουμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχει στέρεα θεμέλια και πλαίσιο προστασίας – θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα, οικοδομώντας κάτι προς όφελος των επενδυτών και όσων το αγοράσουν, ελπίζοντας και στη βοήθεια των ρυθμιστικών αρχών», τόνισε, τέλος, ο κ. Τάκμαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT