Attica: σχέδιο απαλλαγής «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος

Attica: σχέδιο απαλλαγής «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Ολική επαναφορά του συνόλου των τιτλοποιήσεων που η Attica Bank έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή» προωθεί η διοίκηση της τράπεζας σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια του παρελθόντος. 

Πρόκειται για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που είχαν γίνει από το 2016 έως και το 2020, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει η πλήρης αποαναγνώρισή τους από τα βιβλία της τράπεζας. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση μεγάλο μέρος αυτών των δανείων που είχε τιτλοποιηθεί με βάση το νομικό πλαίσιο της προηγούμενης δεκαετίας, εξακολουθούσε να βαραίνει τον ισολογισμό. Στη βάση αυτή προωθείται η επανατιτλοποίηση των παλιών χαρτοφυλακίων με βάση τις προδιαγραφές του «Ηρακλή», που προβλέπει τη μεταβίβαση σε επενδυτές των δανείων ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine ομολόγων) τίτλων. 

Στην πολιτική αυτή αποδίδεται η ανάγκη των αυξημένων προβλέψεων που η Τράπεζα «πήρε» το 2020, οδηγώντας την σε ζημίες ύψους 306 εκατ. ευρώ και ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τον μηχανισμό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). 

Με τον μηχανισμό του DTC, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου και η Τράπεζα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στην έκδοση δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του Δημοσίου, έτσι ώστε να συμψηφισθεί η αναβαλλόμενη λογιστική απαίτηση. 

Η αρχή θα γίνει με τον επανασχεδιασμό του χαρτοφυλακίου με την κωδική ονομασία «Αρτεμις», ύψους 1,3 δισ. ευρώ που η Attica Bank είχε πρώτη προχωρήσει το 2016. Τα… απόνερα του «Αρτεμις», που υπολογίζονται λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, καθώς και υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό μιας νέας τιτλοποίησης με την ονομασία «Ωμέγα», που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», ενώ στόχος είναι σταδιακά να ενταχθούν άλλα δύο χαρτοφυλάκια, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. 

Η τράπεζα προχώρησε την προηγούμενη χρονιά στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το επενδυτικό κεφάλαιο Aldridge, περιορίζοντας σύμφωνα με τη διοίκηση «τις απαιτήσεις του επενδυτή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου» από την εταιρεία «Θεά Αρτεμις», εταιρεία διαχείρισης το 80% της οποίας είχε πωληθεί στην Aldridge.  Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κεφάλαιο Aldridge είχε καταβάλει για την εξαγορά των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 806 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης 70 εκατ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, καλύπτοντας το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015. 

Η σύμβαση είχε χαρακτηριστεί από την αγορά λεόντειος, καθώς η εταιρεία διαχείρισης είχε προβλεφθεί να εισπράττει μία υψηλή και σταθερή ετήσια προμήθεια, ανεξάρτητα από την είσπραξη που θα έφερνε η διαχείριση του χαρτοφυλακίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τις ανακτήσεις και ρευστοποιήσεις των προβληματικών δανείων πρώτη πληρωνόταν η Aldridge, δεύτερη η «Θεά Αρτεμις» και τελευταία στην κατάταξη η Attica Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT