Μεγάλα κέρδη σημειώνουν οι εταιρείες ορυχείων

Μεγάλα κέρδη σημειώνουν οι εταιρείες ορυχείων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων ακολούθησαν τις τιμές των εμπορευμάτων, που εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για την επικείμενη ανάκαμψη, αφού οι οικονομίες ανοίγουν σταδιακά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τις εταιρείες ορυχείων έκλεισε με κέρδη 2,3%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Εταιρείες ορυχείων εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όπως οι Rio Tinto, BHP Group και Glencore έκλεισαν όλες με άνοδο από 1,7% έως 2,6%.

«Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων ωθεί προς τα άνω τους σχετικούς με αυτά κλάδους», τόνισε στο Reuters ο Ρούπερτ Τόμπσον, υπεύθυνος επενδύσεων στον όμιλο Kingswood Group, ωστόσο προσέθεσε πως η άνοδος αυτή ενδέχεται να καλλιεργεί δυσανάλογα μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ανόδου του πληθωρισμού. Οι επενδυτές θα έχουν πράγματι το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα.

Παρά την άνοδο των εταιρειών ορυχείων, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,08% υπό την πίεση της στερλίνας, που εκτινάχθηκε εν αναμονή ανακοίνωσης του Βρετανού πρωθυπουργού για την επόμενη φάση ανοίγματος της βρετανικής οικονομίας. Στάσιμος έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού, με μια οριακή μεταβολή σε θετικό πρόσημο μόλις 0,01%.

Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν ράλι χθες ξεχωρίζει αυτή της BioNTech, που εκτινάχθηκε κατά 8,8% όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ανέγερση μονάδας παραγωγής εμβολίων στη Σιγκαπούρη. Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα Societe Generale σημείωσε άνοδο 2,9%.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα περιορίσει την έκθεσή της σε επενδύσεις με ρίσκο και θα επικεντρωθεί κυρίως στη χρηματοδότηση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Και τέλος, η βρετανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού και αρτοποιείων Greggs σημείωσε άλμα 10,5%, καθώς αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της στο μέλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT