Χρηματιστήριο: Απώλειες 2,18% και προσγείωση στις 880 μονάδες για τον Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Απώλειες 2,18% και προσγείωση στις 880 μονάδες για τον Γ.Δ.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στη δίνη της ισχυρής διόρθωσης των παγκόσμιων αγορών βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους φόβους των επενδυτών γύρω από τον πληθωρισμό να κυριαρχούν και να ασκούν έντονες πιέσεις στις μετοχές και σε όλα τα assets υψηλού ρίσκου, ωθώντας την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων στη μείωση των θέσεών τους. Οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν πως είμαστε σε μία περίοδο όπου οι αναταράξεις μπορεί να είναι συχνές και έντονες, ενώ η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί πλέον το νούμερο ένα ρίσκο για τις αγορές, η οποία και εντάθηκε χθες μετά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν το sell-off θα έχει διάρκεια, με σημείο αναφοράς τη Wall Street όπου το ράλι του προηγούμενου διαστήματος είχε οδηγήσει σε «τεντωμένες» αποτιμήσεις. Οι πιο… ψύχραιμοι επισημαίνουν πάντως πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μειωθούν με τη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών να επιστρέφει, αν και τονίζουν πως το ράλι της αναθέρμανσης της οικονομίας πλέον έχει βρει ισχυρό «τείχος».

Σε αυτό το περιβάλλον το συνήθως πιο ευάλωτο Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει αλώβητο, με το μεγαλύτερο στοίχημα να είναι να μη χαθούν κρίσιμες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το μομέντουμ της αγοράς. Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει για να κρατήσει το Χ.Α. τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά, όπως σημειώνουν και εγχώριοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες ημέρες έχουν αποδείξει πως η αγορά χρειάζεται να βρει νέους καταλύτες για να μπορέσει να ξαναδεί τις 950 μονάδες.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 881,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -2,4%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα (εν μέρει και λόγω των πακέτων του ΟΤΕ) και στα 98,41 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,12% στις 2.134,27 μονάδες, ενώ στο -2,84% και στις 1.347,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο η μετοχή της Titan «διασώθηκε» ανοδικά (+0,35%), ενώ με απώλειες άνω του 4% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και με πτώση άνω του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και κατέγραψε «βουτιά» της τάξης του 3,06%, κλείνοντας στις 566,33 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,41%, την Eurobank στο -2,09%, την Εθνική στο -4,42% και την Πειραιώς στο -2,48%.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες το Χ.Α. είχε καταφέρει να «συγκρατήσει» τις πιέσεις, χθες δεν κατόρθωσε να αποφύγει το διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων και τη στροφή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο. Η διατήρηση του αρνητικού μομέντουμ των ξένων αγορών μπορεί να δυσκολέψει και να καθυστερήσει την ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα, αφού διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ομως, όπως τονίζει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα γεωπολιτικά προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν οξυμένα, με νέα μέτωπα να δημιουργούνται και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το πότε, πού, πώς αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει μια κρίση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με την COVID-19, δεν βλάπτει λίγη προσοχή στις διαθέσιμες ρευστότητες, σημειώνει ο οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT