Εκτόξευση κερδών της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2020

Εκτόξευση κερδών της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2020

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας παρά την πανδημία κατόρθωσε να καταγράψει το 2020 η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η θυγατρική του ομίλου LafargeHolcim σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 109%, σε 9,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το 2019. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ενισχύθηκαν κατά 36% και διαμορφώθηκαν σε 35,5 εκατ. ευρώ, από 26,1 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά το 2019 έπειτα από δέκα χρόνια. Η ανάκαμψη του οικοδομικού κλάδου ήταν βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της εταιρείας και ασφαλώς και των κερδών της.

Η βελτίωση αυτή των οικονομικών επιδόσεων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν για μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους, όσο κι εξαιτίας του ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς διαμορφώθηκε σε 188,5 εκατ. ευρώ, από 188,8 εκατ. ευρώ το 2019. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι «η ΑΓΕΤ Ηρακλής απορρόφησε με αποτελεσματικότητα τους κραδασμούς της πανδημίας, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και υψηλές αντοχές στις ιδιαιτερότητες του 2020».

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2020 οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου παρουσίασαν αύξηση η οποία αντισταθμίστηκε από τη μείωση τιμών και από τη μείωση των πωλήσεων στερεών καυσίμων και λοιπών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι συνολικές εγχώριες πωλήσεις να κινηθούν ανοδικά κατά 7,3%. Στο μέτωπο των εξαγωγών, η εταιρεία αναφέρει ότι οι όγκοι τσιμέντου μειώθηκαν, όπως επίσης και οι τιμές πώλησης, αλλά αντισταθμίστηκαν μερικώς από την ευνοϊκή εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου και από τους υψηλότερους όγκους εξαγωγών στερεών καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφάνισε μείωση κατά 16,4%.

Οσον αφορά τις επενδύσεις ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων, παρουσίασαν αύξηση κατά 51% σε σχέση με το 2019, βαίνοντας συνεχώς αυξανόμενες, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία προχώρησε στην υλοποίηση ενός έργου για την ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην παραγωγή τσιμέντου στο εργοστάσιο του Μηλακίου στην Εύβοια. Πρόκειται για επένδυση 2 εκατ. ευρώ, για την επεξεργασία και αξιοποίηση της βιομάζας ως εναλλακτικού καυσίμου, υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου (CO2) κατά 70.000 τόνους ετησίως. Το έργο ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2020, προσφέροντας τη δυνατότητα αξιοποίησης 75.000 τόνων κλαδεμάτων και άλλης βιομάζας σε ετήσια βάση ως εναλλακτικού καυσίμου, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Τα οφέλη της επένδυσης είναι σημαντικά, καθώς βελτιώνεται δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου και του ομίλου συνολικά, ενώ προσφέρεται εναλλακτική, βιώσιμη και ορθή λύση, σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, σε επίκαιρα θέματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ο καθαρισμός οδών και ρεμάτων και η απομάκρυνση επικίνδυνης καύσιμης ύλης από άλση, δάση και κατοικημένες περιοχές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT