Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα. Οι χώρες-μέλη του G7 εκτιμάται πως θα καταλήξουν σε σχετική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος ανάμεσα στους εκπροσώπους των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου και η σχετική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί ενδεχομένως την Παρασκευή. Η σύγκλιση απόψεων στο G7 προλειαίνει, έτσι, το έδαφος για τη σύναψη επίσημης συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και με τη συμμετοχή του G20.
Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, μια συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταβολή που θα έχει σημειωθεί διεθνώς στη φορολογία των επιχειρήσεων μέσα στον τελευταίο αιώνα. Θα αποτελεί, άλλωστε, ιστορική εξέλιξη, αφού θα περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μεταφέρουν κέρδη τους σε χώρες χαμηλής φορολογίας. Προπαντός, θα διασφαλίσει πως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα καταβάλλουν περισσότερους φόρους στις χώρες στις οποίες κάνουν πωλήσεις.
Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις για να επιτευχθεί η σχετική συμφωνία στο G7 ώστε να διευκολυνθεί ο δρόμος προς τις ανάλογες συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και να επιτευχθεί οριστική συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η Ουάσιγκτον κατέβασε κάπως τον πήχυ των προσδοκιών της, δηλώνοντας ότι αποδέχεται έναν παγκόσμιο συντελεστή εταιρικού φόρου της τάξης του 15% όταν η αρχική πρότασή της μιλούσε για 21%. Ζητούμενο για την υπερδύναμη είναι, βεβαίως, να επιτευχθεί συμφωνία, γι’ αυτό και παράλληλα με την υποχώρηση ως προς το ύψος του εταιρικού φόρου, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε τις άλλες χώρες ότι θα δεχθεί να φορολογούνται οι αμερικανικές πολυεθνικές βάσει των πωλήσεων που θα κάνουν στην εκάστοτε χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον εκτιμά πως έχει διασφαλίσει επαρκή συναίνεση στους κόλπους του G7.
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της επιβολής ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντανιέλε Φράνκο, που προεδρεύει του G20, δήλωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι η αμερικανική πρόταση αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά», γι’ αυτό και τώρα γίνεται πιο απτή και συγκεκριμένη η προοπτική επίτευξης συμφωνίας επί αυτής της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης.
Από την πλευρά τους, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο πού ακριβώς θα καταβάλλονται οι φόροι. Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν στους FT πως η Βρετανία ήταν έως τώρα «δύσκολη» στις διαπραγματεύσεις.
Επισήμως το G7 δεν διαδραματίζει κάποιον ρόλο στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι χώρες-μέλη της, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς, είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο και έχουν ουσιαστικό ρόλο και σε άλλα βήματα. Αν καταλήξουν ατύπως σε συμφωνία μεταξύ υπουργών Οικονομικών, οι ηγέτες των επτά χωρών μπορούν να υπογράψουν επίσημη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κορνουάλης στις 11 με 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσουν το σχέδιό τους στις 135 χώρες-μέλη που διαπραγματεύονται υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.