ΕΛΠΕ: ψηφίστηκαν ο τρόπος επιλογής των μελών του Δ.Σ. και η αλλαγή καταστατικού

ΕΛΠΕ: ψηφίστηκαν ο τρόπος επιλογής των μελών του Δ.Σ. και η αλλαγή καταστατικού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων (96,48%) να τάσσονται υπέρ της πρότασης κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Κατόπιν αυτού, από τα 11 μέλη της διοίκησης το ελληνικό Δημόσιο θα διορίζει απευθείας τα τέσσερα χωρίς να απαιτείται η έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης για την εκλογή των υπολοίπων επτά μελών του Δ.Σ. Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή σχετικά με το αν τα προτεινόμενα μέλη του τηρούν την πολιτική καταλληλότητας, η οποία επίσης υιοθετήθηκε από τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία ενέκρινε επίσης χθες κατά πλειοψηφία τις συνολικές αλλαγές του καταστατικού για την προσαρμογή της εισηγμένης με τον νόμο για την ενίσχυση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.

Η αλλαγή του καταστατικού είναι το πρώτο βήμα της νέας στρατηγικής που θέτουν σε τροχιά υλοποίησης τα ΕΛΠΕ αμέσως μετά την έγκριση του προγράμματος «VISION 2025»  από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε χθες τη νέα στρατηγική των ΕΛΠΕ που στοχεύει στον πλήρη μετασχηματισμό του ομίλου στη βάση της βέλτιστης απόδοσης των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και της αξιοποίησης ευκαιριών που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος της διοίκησης είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων CO2 από τους περίπου 4 εκατ. τόνους στους 2,9 εκατ. τόνους έως το 2030, καθώς ο όμιλος με την αύξηση των τιμών επιβαρύνεται με ένα επιπλέον κόστος της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, το 30% της μείωσης θα προέλθει από τη βελτίωση και τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια και το 20% από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η παραγωγή βιοκαυσίμων και η ανακύκλωση πλαστικών. Επίσης, είναι σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου.

Ο όμιλος σχεδιάζει την επόμενη δεκαετία να πραγματοποιήσει επενδύσεις τις τάξεως των 3,5-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7-2 δισ. θα κατευθυνθούν στο «πρασίνισμα» της διυλιστικής δραστηριότητας, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα αφορούν τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, η αποθήκευση κ.λπ. Η νέα εταιρική δομή και ταυτότητα των ΕΛΠΕ θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών μετά την ετήσια γενική συνέλευση. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία holding κάτω από την οποία θα «κρεμαστούν» τέσσερις θυγατρικές κατ’ αντιστοιχία των δραστηριοτήτων του ομίλου. Ο κ. Σιάμισιης ενημέρωσε χθες τους μετόχους και για την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας, εξηγώντας ότι είναι οξύμωρο να βγαίνεις στις αγορές ως «πράσινη» επιχείρηση με όνομα που εμπεριέχει τη λέξη «πετρέλαια». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT