Δέκατη αξιολόγηση: «Ναι» Κομισιόν στην εκταμίευση 748 εκατ. – Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Δέκατη αξιολόγηση: «Ναι» Κομισιόν στην εκταμίευση 748 εκατ. – Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Θετικό σήμα για την εκταμίευση ποσού 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 23" χρόνος ανάγνωσης

Θετικό σήμα για την εκταμίευση ποσού 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τη δέκατη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται καλή πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ προβλέπεται ότι, μέσω των μεταρρυθμίσεων αυτών, καθώς και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, θα δοθεί πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οικονομίας, με μείωση της ανεργίας.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση στον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντική μεταρρύθμιση. Αναφορά γίνεται επίσης στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής για τις τράπεζες, με την Κομισιόν να τονίζει ότι η πρώτη φάση του βοήθησε στη μείωση των κόκκινων δανείων στο 30,2%.

Η Κομισιόν ζητεί από την Αθήνα, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιήσει μέσα στο 2022 τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, ακολουθώντας παράλληλα συνετή δημοσιονομική πολιτική, να επιδιώξει συνετή δημοσιονομική πολιτική μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις, αλλά και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -κατόπιν της δημοσιοποίησης των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,1% φέτος και 6% το 2022- η αναθεωρημένη έκθεση δείχνει ότι η πανδημία ενίσχυσε τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όμως αυτοί αντισταθμίζονται εν μέρει από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Στο κεντρικό σενάριο, το χρέος παραμένει σε πτωτική τροχιά από το 2021 και μετά και συγκεκριμένα αναμένεται να φτάσει στο 169% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας και να πέσει κάτω από το 100% έως το 2047.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT