Πάνω από 6.500 φυσικά ή νομικά πρόσωπα με χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο έχουν επισκεφθεί τις δύο πρώτες μέρες την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, που άνοιξε για να υποδέχεται αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Από αυτούς οι 4.000 έχουν ήδη αποδεχθεί την άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου, ενέργεια που δείχνει ότι το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό και ότι η υψηλή επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα δεν αποτελεί μόνο διερευνητική κίνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε την 1η Ιουνίου και ο σημαντικός αριθμός των οφειλετών που σε δύο μόλις μέρες επιχείρησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, προμηνύει μπαράζ αιτημάτων το προσεχές διάστημα. Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί θα επαληθευθούν και οι εκτιμήσεις ότι πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να ρυθμίσουν τα χρέη προς το Δημόσιο έως και σε 240 δόσεις, με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις και με την προοπτική «κουρέματος». Σημειώνεται ότι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ανοίγει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλών, ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ολοκληρώνεται στα εξής στάδια:
• Είσοδος στην πλατφόρμα, καταχώριση των κωδικών Taxisnet και έλεγχος των στοιχείων εισόδου από την πλατφόρμα.
• Δημιουργία της αίτησης.
• Δήλωση άρσης τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του αιτούντος, των συνοφειλετών και των εγγυητών.
• Αντληση φορολογικών στοιχείων του αιτούντος από την πλατφόρμα.
• Αποστολή των τραπεζικών δεδομένων του οφειλέτη από τους χρηματοδοτικούς φορείς και αποστολή των δεδομένων του Δημοσίου για τον οφειλέτη από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ.
• Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων.
• Παροχή εξουσιοδότησης σε σύμβουλο εφόσον το επιθυμεί ο αιτών.
• Προσθήκη των εξαρτώμενων μελών και οριστικοποίηση των μελών της οικογένειας.
Η πλατφόρμα είναι «προγραμματισμένη» ώστε να διενεργεί πλήθος ελέγχων ηλεκτρονικά, ενώ σε περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων, ο αιτών ειδοποιείται επίσης ηλεκτρονικά και μπορεί να κάνει διορθώσεις ή προσθήκες. Με βάση τα στοιχεία που έχουν αντληθεί και καταχωρισθεί, η πλατφόρμα υπολογίζει με τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου τα στοιχεία της αρχικής πρότασης. Οι πιστωτές έχουν την ευχέρεια να μη συμφωνήσουν στην πρόταση που προκύπτει βάσει του υπολογιστικού εργαλείου και να αντιπροτείνουν εναλλακτική λύση, η οποία προκύπτει επίσης ηλεκτρονικά και παράγει:
i. Το τελικό ποσό αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή).
ii. Τον αριθμό δόσεων αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή).
iii. Την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
iv. Την αξία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη.
v. Την κατάταξη πιστωτών στο προϊόν της ρευστοποίησης.
Η συνεννόηση όλων των πιστωτών και η ανταλλαγή στοιχείων διενεργείται επίσης ηλεκτρονικά και εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη και της απαιτούμενης πλειοψηφίας των χρηματοδοτικών φορέων, διαβιβάζεται στο Δημόσιο και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι καλούνται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου και εφόσον πληρούνται τότε αυτομάτως παρέχεται η έγκρισή τους.