Η Κύπρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην υιοθέτηση από την Ε.Ε. της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας των εταιρειών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, τον οποίο επικαλείται σε δημοσίευμά του ο The Guardian.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Προ των πυλών ο ελάχιστος εταιρικός φόρος
Η πρόταση του Λευκού Οίκου για φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές αναμένεται να επικυρωθεί επί της αρχής από τους υπουργούς Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7), στη συνάντησή τους στην Κορνουάλη.
Σκοπός της ρύθμισης είναι να αποτρέψει τις πολυεθνικές από το να ματαφέρουν τα κέρδη τους εκτός συνόρων, για να εκμεταλλευτούν πιο ελκυστικές σε ό,τι αφορά τη φορολογία χώρες.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στην Ευρώπη καταγράφεται σημαντική υποστήριξη για την ιδέα, ωστόσο μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε μια οδηγία της Ε.Ε., η οποία θα περιόριζε τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών.
Η οδηγία της Ε.Ε. για την πρόταση του Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την επιβολή φορολογικού συντελεστή 15% στις πολυεθνικές, θα απαιτούσε ομόφωνη στήριξη.
Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην Ε.Ε. (12,5%).
«Είμαστε υπέρ της διατήρησης στο πλαίσιο των εθνικών αρμοδιοτήτων της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή, συγκρατώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Πετρίδης.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ ανέφερε ότι ένας «συνασπισμός προθύμων» εντός Ε.Ε. πρέπει να προσχωρήσει στο σχέδιο Μπάιντεν.
«Πρέπει να σταματήσουμε τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, από το να σαμποτάρουν την απαραίτητη πρόοδο σε φορολογικά θέματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αντί να αγκαλιάζουν τους φορολογικούς παραδείσους εντός της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενωθούν με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη μιας προοδευτικής φορολογικής ατζέντας».
Ο κ. Μπάιντεν είχε αρχικά προτείνει έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%, αλλά το ποσοστό μειώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες.
Πηγή: The Guardian
Άνοιξαν τα οδοφράγματα στην Κύπρο
Self test – Πανελλαδικές: Έως το Σάββατο η διάθεση των δύο πρώτων τεστ στους υποψηφίους