Μεγαλώνει η δεξαμενή «κρυφής ανεργίας»

Μεγαλώνει η δεξαμενή «κρυφής ανεργίας»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Ανησυχητική αύξηση κατά 220.000 άτομα εμφάνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο, η δεξαμενή «κρυφής ανεργίας» όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, που αποτελείται από όσους βρέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού είτε γιατί τέθηκαν για πολλούς μήνες σε αναστολή σύμβασης είτε γιατί είναι εποχικά εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται. 

Την εξαιρετικά εύθραυστη ελληνική αγορά εργασίας καταγράφει και η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξή της στους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλάδους οι οποίοι μέχρι και τον Απρίλιο βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας, από το πώς θα κινηθεί η οικονομία κατά τους θερινούς μήνες και σαφώς από τον χρόνο οριστικής εξόδου της οικονομίας από την πανδημική κρίση. 

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) επισημαίνει τον υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, παράλληλα με την περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και τη μεγάλη απόκλιση της απασχόλησης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα παρουσίαζε ήδη πριν από την πανδημική κρίση μια τάση μεγαλύτερης βελτίωσης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά η απόκλιση μεταξύ των μεγεθών παραμένει πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία Μαρτίου, η δεξαμενή όσων βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού διογκώνεται, καθώς με βάση και τις αλλαγές στη μεθοδολογία που εφαρμόζονται από τις αρχές του 2021 και εφεξής, 219.395  εργαζόμενοι που ήταν για πολλούς μήνες σε αναστολή σύμβασης ή είναι ακόμη σε αναστολή δηλώνουν ότι δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία και κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Συνολικά ανέρχονται σε  3.477.133 άτομα, αυξημένα κατά 6,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, αλλά και κατά 29.325 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (+ 0,9%). Αναλυτικά, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο ανήλθε σε 16,3% έναντι 16,1% τον Μάρτιο του 2020 και 16,6% τον Φεβρουάριο του 2021. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 714.779 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 32.081 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (-4,3%) και κατά 18.384 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-2,5%).

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η μείωση της απασχόλησης, του μέσου μισθού αλλά και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών ήταν ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας στους Ελληνες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στους πολίτες της Ε.Ε. που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Κι αυτό ενώ οι Ελληνες εργαζόμενοι ανακηρύσσονται πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, πλησιάζοντας περισσότερο τους Βαλκάνιους και την Τουρκία παρά τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Οπως επισημαίνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και η τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω, μετά την Τουρκία, και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην Ε.Ε. που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή. Επίσης, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω υποχώρησή του. Σε αυτό το πλαίσιο,  η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα αποδομήσει περαιτέρω τη συνοχή της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και θα αποβεί καταστροφικό τόσο για την ποιότητα της εργασίας όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT