Ενισχυμένα έναντι του στόχου είναι τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου

Ενισχυμένα έναντι του στόχου είναι τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Σήματα επιστροφής στην ανάκαμψη έστειλαν τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου, που ήταν αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2021, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Οπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού 5μήνου, η αύξηση των εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη, φτάνει το 12,2%, αν συγκριθεί με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας (στο οποίο είχαν ληφθεί υπ’ όψιν τα παρατεταμένα lockdown των πρώτων μηνών του 2021, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό). «Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για καλύτερες των προσδοκιών εξελίξεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση ήταν θεαματικά καλύτερη το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης, που την εκτιμούσε σε υπερδιπλάσιο μέγεθος. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει να βιάζεται και θα περιμένει άλλο ένα τρίμηνο για να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις της, αν επιβεβαιωθεί η καλή πορεία. Πάντως, η ίδια πηγή εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα καλά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου οφείλονταν όχι τόσο στην κατανάλωση, όσο στις επενδύσεις, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, και στις εξαγωγές.

Η ίδια πηγή σημείωσε, εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται φαινόμενα μαζικών «λουκέτων», ενώ η κουλτούρα των πληρωμών έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, σίγουρα το καλοκαίρι, θα αποφασιστεί εξάλλου η ρύθμιση των οφειλών, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ανέφερε.
Στο πεντάμηνο, πάντως, το αποτύπωμα της πανδημίας είναι σαφές. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο του. 

Συγκεκριμένα, ήταν 8,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 7,1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ήταν μειωμένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου, στα 16,9 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο η εικόνα βελτιώθηκε και τα έσοδα ήταν 2,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου, όπως προαναφέρθηκε.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο ήταν αυξημένες κατά 800 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου, στα 29,1 δισ. ευρώ. Οι κυριότερες δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης κατά του κορωνοϊού είναι οι εξής: 1) Αποζημίωση ειδικού σκοπού 1,6 δισ. ευρώ. 2) Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,6 δισ. ευρώ. 3) Κρατική αποζημίωση εκμισθωτών 508 εκατ. ευρώ. 4) Επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία 155 εκατ. ευρώ. 5) Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις περιφέρειες 217 εκατ. ευρώ. 6) Επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 47 εκατ. ευρώ και 7) Δαπάνες σχετικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων 220 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT