Απογαλακτίζεται από τη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος

Απογαλακτίζεται από τη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Την απεξάρτηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ το 2023 προανήγγειλε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης. Η Αλουμίνιον, όπως ανακοίνωσε, οριστικοποιεί μέσα στις επόμενες ημέρες τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα 60 χρόνια λειτουργίας της με τη ΔΕΗ. Το «χαρμόσυνο» –όπως ο ίδιος αποκάλεσε– αυτό γεγονός συνδέεται με τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που κατασκευάζεται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο, η δυναμικότητα της οποίας καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες της Αλουμίνιον σε ρεύμα αλλά και στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που χτίζει η εταιρεία. Μάλιστα η Αλουμίνιον, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής της χώρας και με απόσταση από τον δεύτερο (Βιοχάλκο και Λάρκο), όπως εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της Mytilineos στη νέα αγορά των διμερών συμβολαίων που ανοίγει. «Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής της χώρας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε PPAs σε καλές τιμές και να είναι όλοι ευχαριστημένοι» τόνισε, σημειώνοντας ότι η Mytilineos θα παίξει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη νέα αυτή αγορά.

Η απεξάρτηση της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ ήταν μόνο ένα από τα καλά νέα που ανακοίνωσε χθες στους μετόχους ο επικεφαλής της Mytilineos. Aνακοίνωσε επίσης την υπογραφή νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας, με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Οπως είπε πρόκειται για μια συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ., βάσει της οποίας η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.

Γνωστοποίησε επίσης στους μετόχους ότι η Mytilineos υλοποιεί για το 2021 το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία θα διπλασιάσει τα οικονομικά μεγέθη της. Το 2021 εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνεχής βελτίωση της κερδοφορίας και για το 2022 διπλασιασμός κερδοφορίας σε σχέση με το 2020. «Aν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου για το 2022, η Mytilineos θα απογειωθεί και σε δύο – τρία χρόνια θα έχουμε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με τρίτους. «Δεν είμαστε ποτέ αρνητικοί σε συνεργασίες που προσδίδουν αξίες στους μετόχους μας» είπε και συμπλήρωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες χωρίς προαπαιτούμενα και εκ των προτέρων όρους, αρκεί να δίνουν αξία στους μετόχους μας. Αυτό σημαίνει ένα συν ένα να κάνουν τρία και όχι δύο».  

Μιλώντας για την αγορά των ΑΠΕ παρουσίασε στους μετόχους την πορεία ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου 1.735 MW σε χώρες του εξωτερικού και την ανάπτυξη 1.500 MW στο εσωτερικό, ενώ προέβλεψε ότι η πτωτική τάση των τιμών στις δημοπρασίες για νέα έργα θα ανακοπεί λόγω της αύξησης του κόστους των πάνελ στη διεθνή αγορά. Σε ό,τι αφορά τις τιμές ρεύματος μίλησε για αυξητική τάση σε όλη την Ευρώπη λόγω της αύξησης του κόστους των CO2, το οποίο, όπως τόνισε, επηρεάζει τη Mytilineos σε πολλά μέτωπα, με βασικότερα την παραγωγή της Αλουμίνιον και την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου. Το αυξημένο κόστος των CO2 είναι ο λόγος που προαναγγείλαμε και το «πρασίνισμα» του αλουμινίου, είπε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης που υπάρχει, «σε λίγο δεν θα μπορείς πουθενά στην Ευρώπη να παράγεις αλουμίνιο με ρεύμα που παράγεται από άνθρακα». Σχολιάζοντας, τέλος, την κατασκευή της νέας μονάδας της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, o Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος και νομίζω για τη νέα μονάδα που ανακοινώθηκε από ΜΟΗ / ΤΕΡΝΑ δείχνει πόσο σωστή ήταν η απόφασή μας για το δικό μας CCGT πριν από δύο χρόνια και πόσο ρηξικέλευθη όταν ελήφθη και μας δικαιώνει. Προσβλέπουμε στον υγιή ανταγωνισμό και είμαι σίγουρος ότι θα τον έχουμε». Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT