Ανάπτυξη ταχύτερη της αρχικώς αναμενoμένης

Ανάπτυξη ταχύτερη της αρχικώς αναμενoμένης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη κατατείνουν σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης ισχυρότερης από όσο είχαμε προβλέψει έως τώρα. Αναβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας και προβλέπουμε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2022 κατά 4,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 4,6%. Εκτιμούμε πως φέτος η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 4,7% ανακάμπτοντας από τη βαθιά ύφεση 6,7% που γνώρισε το 2020. Συνολικά βλέπουμε συμπαγή ανάπτυξη και σταδιακή επιστροφή σε πληθωρισμό γύρω στο 1,5% στα τέλη του 2022 και εκτιμούμε πως έτσι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων.

Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του ευρώ στο 1,30 δολ. στα τέλη του 2022. Βάσει των στοιχείων για το οικονομικό κλίμα, τις αυξημένες παραγγελίες και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2021. Στην περίπτωση αυτή θα είχε μείνει πίσω μόνο κατά ένα τρίμηνο σε σύγκριση με την αμερικανική οικονομία, που έχει τονωθεί από μια άνευ προηγουμένου δέσμη δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και η οποία τείνει ήδη να υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδά της από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εξαιτίας δύο παραγόντων, όμως, η Ευρωζώνη μάλλον θα φτάσει σε αυτό το σημείο το τέταρτο τρίμηνο:

Η τουριστική περίοδος στις μεσογειακές χώρες θα κινηθεί ανάμεσα στο 50% και στα 2/3 του συνήθους επιπέδου της φέτος. Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι περιορισμοί που αποτρέπουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα εξαιτίας και της νέας έξαρσης της μετάλλαξης Δ σε Βρετανία και Ρωσία αλλά και στην Πορτογαλία.

Τα προβλήματα στις μεταφορές και οι ελλείψεις σε κρίσιμες προμήθειες περιορίζουν την παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα και στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράγουν όσα θα μπορούσαν να πουλήσουν.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αναβάλλουν την παραγωγή για το μέλλον. Μόλις έχουν τις απαιτούμενες προμήθειες, οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν ακούραστα και θα παραγάγουν όσα έχουν παραγγείλει οι πελάτες τους. 

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και δεδομένης της πρόβλεψής μας για αύξηση ΑΕΠ κατά 7,1% φέτος και κατά 4,6% το 2022, αλλά και με κάποια επιτάχυνση του πληθωρισμού, εκτιμούμε πως η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις επίσης κατά 25 μ.β. μέσα στο 2023. Εως τώρα προβλέπαμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ για τις αρχές του 2023, αλλά η συζήτηση για ανάκληση των μέτρων στήριξης έχει ήδη αρχίσει στη Fed. Το πιθανότερο είναι να ανακοινώσει στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σχέδιο για σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από τις αρχές του 2022.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT