Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξει» η ΕΤΕπ

Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξει» η ΕΤΕπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη διαχείριση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις έως 5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

«Θα είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους μεταξύ της ΕΤΕπ και ενός κράτους-μέλους», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι μέσω αυτής η ευρωπαϊκή τράπεζα θα αξιοποιήσει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η συμφωνία θα έρθει σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις 12 Απριλίου. Οπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψουν το 40%-50% της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καλυφθεί από δάνεια της ίδιας της ΕΤΕπ και από ίδια κεφάλαια του επενδυτή.

Το ίδιο σχήμα θα ακολουθηθεί και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και με τις ελληνικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Στις τράπεζες το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση, που θα δημοσιευθεί επίσης τον Σεπτέμβριο.

Από τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα προέκυψε, πάντως, και μια δυσκολία που υπάρχει στις χρηματοδοτήσεις έργων από την ΕΤΕπ, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν φτάσει σε ύψος-ρεκόρ: η περυσινή χρηματοδότηση 2,8 δισ. ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κράτους-μέλους της Ε.Ε., ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ έχουν εγκριθεί άλλα 4,3 δισ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας. Η δυσκολία φαίνεται πως αφορά τους φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή της ΕΤΕπ, όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία επ’ αυτών ώστε «να προωθηθούν έργα υψηλής προτεραιότητας στην Ελλάδα στην εκπαίδευση, την υγεία, την οδική ασφάλεια (π.χ. Βόρειος Αξονας Κρήτης), καθώς και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι η τράπεζα αποσκοπεί στη στήριξη του τελικού αποδέκτη, των επιχειρήσεων και όχι των τραπεζών, μέσω των οποίων διοχετεύονται οι πόροι της.

Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ (συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την Ελλάδα Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Αλέν Γκοντάρ) αναφέρθηκαν στη σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, που υπεγράφη χθες. Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,125 δισ. από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT