Τα «γεράκια» της ΕΚΤ επέστρεψαν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Στη δημόσια συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και με θέμα τον τερματισμό των αγορών τίτλων υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού, ήδη εκδηλώθηκαν οι διαφορές ανάμεσα στα αποκαλούμενα «γεράκια» και στις «περιστερές». Οι αγορές εκτάκτου ανάγκης ξεκίνησαν πέρυσι την άνοιξη, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Οι πρώτοι οι οποίοι έθιξαν ανοιχτά την προοπτική τού να καταργηθεί το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP), διότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, είναι οι Γενς Βάιντμαν και Ρόμπερτ Χόλτσμαν. Αμφότεροι οι διοικητές των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ξεκάθαρα υπέρ μιας σκλήρυνσης (δηλαδή «γεράκια») και προτιμούν μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να ελέγχουν τον πληθωρισμό. «Κατά τη γνώμη μου, το 2022 δεν θα είναι πλέον έτος κρίσης, εάν οι παραδοχές σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις προσδοκίες για τις οικονομικές της επιπτώσεις επαληθεύονται», δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο εκδήλωσης γερμανικής τράπεζας. «Για να μη χρειαστεί να διακόψουμε αιφνιδιαστικά το ΡΕΡΡ, οι καθαρές αγορές θα μπορούσαν να μειωθούν βήμα βήμα εκ των προτέρων». Πάντως, τόνισε ότι στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ η αγορά τίτλων θα πρέπει να τερματιστεί μόνο όταν έχουν αρθεί σημαντικοί οικονομικοί περιορισμοί και η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά του ο Χόλτσμαν διατύπωσε εκ νέου τις προσδοκίες της αγοράς ότι το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς τον Μάρτιο του 2022. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι το τέλος είναι τον Μάρτιο», είπε σε ψηφιακή εκδήλωση του ομίλου της UBS.

Ωστόσο, ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και υπέρ της χαλαρής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, προειδοποίησε ότι το να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης πολύ σύντομα, ενώ δεν έχει λήξει η πανδημία, ενέχει κινδύνους. «Η εμπειρία δείχνει ότι η απόπειρα ανάσχεσης του ρυθμού απόκτησης περιουσιακών στοιχείων πολύ νωρίς θα οδηγούσε σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και ταχύτερες αγορές αργότερα», είπε. Και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αγορών επείγοντος χαρακτήρα λόγω κορωνοϊού έχει φανερώσει τα οφέλη, τα οποία έχουν οι ευέλικτες νομισματικές πολιτικές όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών παρεμποδίζουν τον μηχανισμό μεταφοράς πόρων». Ενδεχομένως οι τοποθετήσεις αυτές να φέρουν τους Ιταλούς αντιμέτωπους με άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που ασκούν επιρροή, όπως η Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Γενς Βάιντμαν – αμφότεροι αντίκεινται στο να διατηρήσει το ΡΕΡΡ όλη την ευελιξία του και μετά το πέρας της τωρινής κρίσης. Πάντως, ο Φάμπιο Πανέτα δεν είναι μόνος, εφόσον ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT