Δάνεια άνω των 20 δισ. ανά έτος θα χορηγούν οι τράπεζες, εκτιμά η Axia

Δάνεια άνω των 20 δισ. ανά έτος θα χορηγούν οι τράπεζες, εκτιμά η Axia

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ η κερδοφορία καθώς και οι τιμές των μετοχών τους αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, εάν το επιτρέψουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και η εξέλιξη τη πανδημίας, όπως σημειώνει η Axia Research σε έκθεσή της.

Επειτα από μια σειρά κεφαλαιακών δράσεων και άλλων κινήσεων εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, η ορατότητα του κλάδου έχει βελτιωθεί σημαντικά για τους επενδυτές, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση να κοιτάξουν πέραν από τη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, να στηρίξουν και την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζει ο οίκος. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 έδειξαν ότι καθώς επιταχύνεται η πρόοδος στα επιχειρηματικά τους σχέδια, οι κρίσιμες τάσεις, όπως η μείωση των δαπανών, οι εισροές NPE από τα μορατόρια και η μείωση του κόστους κινδύνου, ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες. Οπως αναφέρεται, πλέον τα δάνεια που ήταν σε αναστολή δόσεων και αναμένεται να «κοκκινίσουν» εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στην αρχή της πανδημίας οι εκτιμήσεις των διοικήσεων τα τοποθετούσαν στα 4-5 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ στα 8-10 δισ. ευρώ.

Η Axia υπογραμμίζει πως τα σχέδια μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών στοχεύουν σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2021, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) να πλησιάζει το 10% το 2022-23. Παράλληλα, οι βελτιωμένες οικονομικές καταστάσεις και οι «καθαρότεροι» ισολογισμοί αναμένεται να υποστηριχθούν από δείκτες συνολικού κεφαλαίου στο 17% περίπου, ενώ οι χορηγήσεις νέων δανείων τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ ανά έτος.

Το επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών βασίζεται απόλυτα στις βελτιωμένες μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τονίζει η Axia. Η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προγραμματισμένες επενδύσεις και τα έργα υποδομής στηρίζουν τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι προκλήσεις που μπορεί να θέσει στο μακροοικονομικό περιβάλλον ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της COVID-19 αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για τον κλάδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT