Χρηματιστήριο: Μόνο στην πτώση ακολουθεί η Αθήνα τις διεθνείς αγορές

Χρηματιστήριο: Μόνο στην πτώση ακολουθεί η Αθήνα τις διεθνείς αγορές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Κάτω από τις 860 μονάδες και μάλιστα με… φόρα υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεασμένο τόσο από το διεθνές κλίμα –με τη Γουόλ Στριτ να ανοίγει στο «βαθύ κόκκινο» και τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν ισχυρές απώλειες– όσο και από την αποκοπή μερίσματος της δεικτοβαρούς Coca-Cola.

Η συνεχής αδυναμία του Χ.Α. να δώσει μια πειστική αντίδραση έχει ενεργοποιήσει το «χέρι» των πωλητών, τη στιγμή που το κλίμα στην Ευρώπη γενικότερα έχει γίνει risk-off λόγω των ανησυχιών για την πορεία του τουρισμού και τον αντίκτυπο αυτής στην ανάκαμψη που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη έχει γυρίσει τις τελευταίες ημέρες σε πτωτική και μοιάζει δύσκολο να αλλάξει, τη στιγμή που οι πωλητές εύκολα παίρνουν τα ηνία των συνεδριάσεων, δεδομένου ότι η συναλλακτική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή, με τους ημερήσιους τζίρους να κινούνται τον τελευταίο περίπου μήνα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο, όταν πριν από λίγες εβδομάδες κινούνταν σε τριψήφια επίπεδα (>100 εκατ.). Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έχασε και τη στήριξη των 870 μονάδων, επιστρέφοντας στα χαμηλότερα επίπεδα (σε κλείσιμο) από τα τέλη Μαρτίου του 2021.

Οι αναλυτές πάντως επαναλαμβάνουν ότι η όποια διόρθωση στο Χ.Α. δημιουργεί βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό, εάν το διεθνές επενδυτικό κλίμα είναι φυσικά υποστηρικτικό, δεδομένου ότι σύντομα θα προεξοφληθεί η αναπτυξιακή ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν άμεσα. Ωστόσο, για να επιστρέψει στην αγορά η διατηρήσιμη ανοδική τάση θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να βρεθούν εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 859,46 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 856,73 μονάδες (-2,34%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,09 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,90% στις 2.074,29 μονάδες, ενώ απώλειες 2,33% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.368,12 μονάδες, λόγω των απωλειών άνω του 4% σε Cenergy και Autohellas και άνω του 3% σε Αβαξ, Ιντρακάτ, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, μόνο ο τίτλος της Aegean σημείωσε κέρδη (+0,76), ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Βιοχάλκο (-4,45%) και η Coca-Cola, η οποία έκλεισε στο -4,16% (λόγω της αποκοπής μερίσματος, γεγονός που επηρέασε αρκετά την πορεία του Γενικού Δείκτη), και ακολούθησαν οι Lamda Development (-3,49%), Μυτιληναίος (-2,90%), Ελλάκτωρ (-2,68%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,36%), Τιτάν (-2,23%), ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ (-2,13%) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-2,10%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,37% στις 525,74 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαΐου, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,84%, τη Eurobank στο -0,87%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 2,28% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,92%.

Οι φόβοι για εκτροχιασμό της ανάκαμψης της οικονομίας στο τρέχον τρίμηνο, στο οποίο και είχαν εναποτεθεί όλες οι ελπίδες για τον τουρισμό, προκαλούν τριγμούς στις αγορές, ειδικά στις «ευάλωτες» και ρηχές, όπως είναι το Χ.Α., και βγάζουν από το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών το στοίχημα του «recovery trade», δηλαδή της ανάκαμψης, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT