Χρηματιστήριο: Αντίδραση με άνοδο 1,72%

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με άνοδο 1,72%

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή απάντηση στη διόρθωση που προηγήθηκε έδωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη και στο ράλι της Alpha Bank, κλείνοντας πάνω από τις 870 μονάδες, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται η αναγκαία αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αντίδραση ήρθε την κατάλληλη στιγμή, όταν οι τεχνικοί δείκτες είχαν αρχίσει να δίνουν σήματα «συναγερμού».

Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμούν, ωστόσο, για να υπάρξει κάτι… καλύτερο από τις 900 μονάδες θα απαιτηθεί ισχυρότερη συναλλακτική δραστηριότητα και περισσότερη υποστήριξη από δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 874,25 μονάδες, ενώ o τζίρος ανήλθε στα 80,35 εκατ. ευρώ, με τον μισό να αποδίδεται ωστόσο στην Alpha Bank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,76%, στις 2.110,76 μονάδες, ενώ στο +1,78% και στις 1.392,48 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,60% στις 544,65 μονάδες, χάρη στο ράλι (+10,14%) της Alpha Bank το οποίο πυροδότησε η εκτίμηση της J.P. Morgan για επιστροφή της στους βασικούς δείκτες MSCI και FTSE (αναδυόμενων αγορών).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,40%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,16%.

Παρά την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στην αγορά λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα», το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χρονιάς για το Χ.Α. έχει διατηρηθεί, όπως σχολιάζει ο Μάνος Ζαχαράκης της Beta Securities. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό, το τραπεζικό σύστημα έχει εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράθυρο ευκαιρίας διαθέσιμης ρευστότητας αντλώντας 2,2 δισ. ευρώ σε περίοδο μικρότερη των τριών μηνών, όπως επισημαίνει.

Κατά τον αναλυτή, η υποχώρηση του Χ.Α. και το αργό τέμπο συναλλαγών προσώρας εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Και αυτό καθώς το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ψύχραιμο παρά τις ανατιμητικές κινήσεις στα κυριότερα εμπορεύματα, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT