Επιδοτήσεις παγίων δαπανών: Σε εστίαση, εμπόριο, τουρισμό τα «κουπόνια»

Επιδοτήσεις παγίων δαπανών: Σε εστίαση, εμπόριο, τουρισμό τα «κουπόνια»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα παγίων δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα 30.922 επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 253.360 εργαζομένους, θα λάβουν κατά μέσον όρο το ποσό των 14.000 ευρώ. Από τους δικαιούχους, οι 25.713 επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες καθώς απασχολούν από 1 έως 10 εργαζομένους, ενώ οι μισές από αυτές λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του μέτρου στήριξης και αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν το ποσό που θα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, στις ωφελημένες περιλαμβάνονται:

• 10.356 επιχειρήσεις της εστίασης.
• 3.475 επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού.
• 4.019 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
• 1.272 επιχειρήσεις του κλάδου του χονδρεμπορίου.
• 1.488 επιχειρήσεις των χερσαίων μεταφορών.
• 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Από τις επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, 1.497 έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες από τις πάγιες δαπάνες.

Ανάπτυξη

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% φέτος είναι απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός και μάλλον θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα, τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδεικνύουν την καλύτερη προοπτική της οικονομίας για το τρέχον έτους. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση 14,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο υπήρξε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, τον Ιούνιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 16,9% και το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφουν αύξηση 23,2%. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους θα αξιοποιηθεί με μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, παραπέμποντας στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο για μια πρώτη καλή εικόνα των όποιων περιθωρίων. 

Φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν περίπου 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι το 53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, ενώ για το 17% προκύπτει επιστροφή φόρου. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η έκπτωση φόρου 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος ισχύει μόνο για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 28 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 2.865.326 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 3.925.674 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 29,91% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.174.294 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 864,37 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 736 ευρώ.

• Το 52,87% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.925.674 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.075.473 είναι μηδενικά.

• Για το 17,22% των φορολογουμένων ή 675.907 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 222 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT