Με «λουκέτα» απαντά στη μη έκδοση αποδείξεων η εφορία

Με «λουκέτα» απαντά στη μη έκδοση αποδείξεων η εφορία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

«Πάρτι» φοροδιαφυγής στα ελληνικά νησιά θέλουν να προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο για εκτεταμένους και με ψηφιακά μέσα ελέγχους που θα επικεντρώνονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Ηδη, οι ελεγκτές έχουν επιβάλει «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που δεν εξέδωσαν αποδείξεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ιο και Πάρο και έπεται συνέχεια, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση.
Βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις ΔΟΥ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ, 6.000 από τις ΥΕΔΔΕ καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής, κλοπής και απάτης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή που συντελείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, δίνοντας πρόσθετα κίνητρα στους φορολογουμένους. Θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που για παράδειγμα 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς. Επίσης, εξετάζεται να κληρώνονται κατασχεμένα ακίνητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT