Βελτίωση κερδών αναμένει το 2021 η Autohellas

Βελτίωση κερδών αναμένει το 2021 η Autohellas

Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτόν του 2019, που ήταν ύψους 555 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα αναμένεται να εμφανίσει κατά τη φετινή χρήση έναντι του 2020 η Autohellas, όπως εκτίμησε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων Ευτύχης Βασιλάκης. Οπως ανέφερε, υπό την αίρεση ότι δεν θα επιβληθεί ένα νέο lockdown –κάτι που, εξάλλου, δεν μοιάζει πιθανό– αναμένεται τα κέρδη προ φόρων να είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν ανέλθει σε 24 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο κύκλος εργασιών της φετινής χρήσης αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν του 2019, που ήταν ύψους 555 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Οσον αφορά την πορεία των επιμέρους τομέων, η μακροχρόνια μίσθωση (leasing) και εμπορία αυτοκινήτων, που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό, δεν επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις περιορισμένες τουριστικές αφίξεις μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ευρύτερα, η αγορά αυτοκινήτου καταγράφει το πρώτο εξάμηνο του 2020 αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι, με τους ρυθμούς ανάπτυξής της να αγγίζουν τα επίπεδα του 2019. Με τα δεδομένα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, οι εταιρείες του ομίλου Autohellas έχουν ενισχύσει το μερίδιό τους στην αγορά χονδρικής και λιανικής κατά δύο μονάδες. Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών που αντιμετωπίζει διεθνώς η αυτοκινητοβιομηχανία, προκαλώντας πολύμηνη καθυστέρηση στην παράδοση των παραγγελιών. Το γεγονός αυτό όμως, όπως διευκρίνισε, δεν σημαίνει ότι δεν προστίθενται περισσότερα αυτοκίνητα από όσα αφαιρούνται από τον στόλο, δηλαδή καταγράφεται, έστω και με χρονική υστέρηση, ανάπτυξη. 

Οι επιδόσεις των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (rent-a-car) από τον Ιούνιο καταγράφουν ανοδική πορεία, έχοντας ανακάμψει ακόμη περισσότερο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου σε σχέση με το 2020. Οπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης, αν και τα μεγέθη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων δεν αγγίζουν τα επίπεδα του 2019, «σε επίπεδο κύκλου εργασιών και διαχείρισης στόλου η κατάσταση είναι πάρα πολύ θετική». Η Autohellas, όπως είπε, είναι από τις λίγες εταιρείες που προνόησε, έχοντας παραγγείλει σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων, γεγονός που της επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση του Ιουλίου και του Αυγούστου.  

Αναφερθείς στην πρόσφατη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 180 εκατ. ευρώ της Autohellas με την επενδυτική τράπεζα JP Morgan Chase, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ ενδέχεται να επεκταθεί. Με την ηλεκτροκίνηση να είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας, ο CEO τόνισε ότι φέτος ο στόλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ενισχύθηκε με 120 αυτοκίνητα, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέγεθος στην Ελλάδα. Στόχος της εισηγμένης είναι να ενισχυθεί ο στόλος των ηλεκτροκίνητων, αλλά απαιτείται να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές και ευρύτερα να αυξηθούν τα διαθέσιμα μοντέλα και να υποχωρήσει το κόστος αγοράς. Η εταιρεία δίνει έμφαση στον τομέα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων σε Μύκονο και Πάρο, δύο νησιά με μικρές αποστάσεις, κατάλληλα για μετακίνηση με ηλεκτρικά Ι.Χ.  

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή έκτακτη γ.σ. εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, κινήσεις που θα υιοθετηθούν όποτε κριθούν απαραίτητες. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT