Γάλλοι και Ιταλοί στη μάχη για τα POS της Εurobank

Γάλλοι και Ιταλοί στη μάχη για τα POS της Εurobank

Nexi και Wordline διεκδικούν τις υπηρεσίες καρτών της τράπεζας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Τον μετασχηματισμό της αγοράς των ηλεκτρονικών συναλλαγών σηματοδοτεί η συμφωνία για μεταβίβαση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών που αναμένεται να ανακοινώσει η Eurobank τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια συμφωνία που προωθείται στην ελληνική αγορά, μετά τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Euronet και της Alpha Bank με τη Nexi, ενώ σε ανάλογες συζητήσεις –σύμφωνα με πληροφορίες– βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα, διερευνώντας τη δυνατότητα συνεργασίας.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που διεξάγει η Eurobank για την πώληση των υπηρεσιών καρτών έχουν προσέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κορυφαία ονόματα στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ιταλική Nexi και η γαλλική Wordline. Η τράπεζα αναμένεται να καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή εντός των προσεχών εβδομάδων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου. 

Τόσο η Nexi όσο και η Wordline έχουν δρομολογήσει την παρουσία τους στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η πρώτη υπογράφοντας στα τέλη Ιουλίου προσύμφωνο συνεργασίας με την Alpha Bank για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, στην οποία ο ιταλικός όμιλος θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή και η τράπεζα το 49%, και η Wordline μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε στα τέλη Μαΐου με τον όμιλο Quest για την εξαγορά του 92,5% της Carldlink. Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία με τη Eurobank θα καθοριστεί και ποιος από τους δύο ομίλους θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. 

Η ιταλική Nexi είναι κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και συνεργάζεται με 150 τραπεζικούς ομίλους στους τομείς της αποδοχής καρτών και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Αντίστοιχα, ο γαλλικός όμιλος της Wordline αποτελεί στρατηγικό τεχνολογικό συνεργάτη κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς, δημόσιων ευρωπαϊκών και μη οργανισμών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο με τζίρο 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. δολάρια ανήλθε ο τζίρος της Euronet το 2020.  Κοινός παρονομαστής των κινήσεων αποεπένδυσης ή συνεργασίας στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες αποτελεί το γεγονός ότι ο τομέας των πληρωμών καθοδηγείται πλέον από τις τεχνολογικές εξελίξεις και γι’ αυτό οι συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς αποτελούν μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο πλαίσιο των συμφωνιών που προωθούνται, οι τράπεζες μεταβιβάζουν τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών και της εγκατάστασης τερματικών, ενώ κρατούν τη σχέση τους με τον πελάτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια λογική έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον αμερικανικό όμιλο Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της τράπεζας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των αγορών που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αύξησης των συναλλαγών με κάρτες, που σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήλθε στο 40% το 2020. Οι πληρωμές που πραγματοποίησαν οι Ελληνες μέσω καρτών αυξήθηκαν από τα 26,2 δισ. ευρώ το 2019 στα 36,8 δισ. ευρώ και η αιτία έχει να κάνει με την εξοικείωση με το πλαστικό χρήμα μετά και τα διαδοχικά lockdowns στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με υψηλό αριθμό εγκατεστημένων POS, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ προσεγγίζουν πλέον τις 800.000. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές και εκτός από την ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων, η είσοδος μεγάλων τεχνολογικών ομίλων εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και τη μείωση του κόστους των προμηθειών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT