Τα επόμενα βήματα, μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους να αποτελούν βασικές επιδιώξεις. Οπως προκύπτει, η αύξηση κεφαλαίου ήταν μόλις το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας, η οποία θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση νέου δανεισμού (πιθανώς μέσω πιστωτικής γραμμής) για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς νέων έργων, ιδίως παραχώρησης. Προφανής στόχος είναι ασφαλώς και η βελτίωση των όρων δανεισμού του ομίλου, μετά την κάλυψη ζημιών και υποχρεώσεων που έγινε μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Αλλωστε, η τελευταία αποτελούσε πάγια προϋπόθεση που έθεταν οι τράπεζες ήδη από την περίοδο της διοίκησης Καλλιτσάντση, προκειμένου να εγκρίνουν νέα δάνεια προς τον όμιλο.
Παράλληλα, τους επόμενους μήνες, ψηλά στις προτεραιότητες της διοίκησης αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της περαιτέρω οικονομικής εξυγίανσης του ομίλου, μέσω της αναχρηματοδότησης του ομολογιακού δανείου των 660 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2024. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των ομολογιούχων καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη χρηματοδότηση επιμέρους θυγατρικών, όπως η «Ακτωρ», από άλλες δραστηριότητες, περισσότερο επικερδείς, όπως ο κλάδος των παραχωρήσεων. Πρόκειται για μια δυσκολία η οποία κόντεψε να οδηγήσει την «Ακτωρ» στη χρεοκοπία, καθώς ήδη φέτος υπήρξαν προμηθευτές που θα μπορούσαν να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των οφειλών τους μέσω της δικαστικής οδού.
Αλλο ένα «στοίχημα» θα είναι ασφαλώς και η τροφοδότηση του ομίλου με νέα έργα και έσοδα. Ηδη, άλλωστε, η έλλειψη ρευστότητας έπληξε σημαντικά την «Ακτωρ», η οποία εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 26%, σε 189,4 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ενώ σχηματίστηκε και πρόβλεψη 26,2 εκατ. ευρώ λόγω αρνητικού αποτελέσματος διαιτησίας, στο πλαίσιο του έργου του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, μαζί με τα προς υπογραφή νέα έργα, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο η «Ακτωρ» υπέγραψε νέες συμβάσεις 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει την υπογραφή πρόσθετων συμβάσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι, από το 1,7 δισ. ευρώ, το 1,5 δισ. ευρώ αφορά τις δύο βασικές αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου, ήτοι την Ελλάδα (734 εκατ. ευρώ) και τη Ρουμανία (761 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, με δεδομένη την πρόσφατη ισχυροποίηση της πλευράς των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, που πλέον ελέγχουν το 29% του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση θα συνεχίσει να έχει και εσωτερική «αντιπολίτευση». Ηδη, πηγές των εφοπλιστών σημειώνουν ότι έχουν χαθεί σημαντικά έργα το τελευταίο διάστημα, με εξαίρεση βέβαια τη σύμβαση για τη λειτουργία της Ψυττάλειας, όπου η κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ ήταν τελικά η μοναδική υποψήφια. Σημειωτέον, δε, ότι πλέον οι εφοπλιστές δεν δεσμεύονται από τη Farallon, καθώς έχουν χρηματοδοτήσει τις κινήσεις τους από άλλες πηγές, αίροντας και το ενέχυρο επί των δικαιωμάτων ψήφου που υπήρχε και είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από τη γενική συνέλευση του προηγούμενου Ιουνίου. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.