Βελτιωμένες προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ

Βελτιωμένες προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Στην παράταση θα κριθεί η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού το ΤΑΙΠΕΔ, μετά το άνοιγμα των προσφορών, αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων προσφορών. Η πρόσκληση, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνεται μόνο στον έναν από τους δύο, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για την Italgas ή την EP Investment Advisors. Πάντως, παράγοντες της αγοράς «έβλεπαν» ως πλειοδότη την ιταλική εταιρεία λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ το υπόλοιπο 35% κατέχουν τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα οποία η λογιστική αξία του ποσοστού τους κυμαίνεται μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής που θα προκριθεί από τον διαγωνισμό θα δεσμευθεί και για την υλοποίηση του εγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ύψους 560 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, για την ανάπτυξη 2.724 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου και τη διασύνδεση 254.791 νέων καταναλωτών. Ο πλειοδότης θα κληθεί να υποβάλει και επιπλέον προσφορά για την εξαγορά του 49% της ΕΝΙ Gas e Luce, μετόχου σήμερα στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, που θα περιέλθει στον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους 9 συνολικά υποψηφίους που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ φέρεται να αναμένει τουλάχιστον τέσσερις προσφορές από ισχυρά funds που επενδύουν σε υποδομές, άλλες πληροφορίες ωστόσο θέλουν το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε τρεις επενδυτές και συγκεκριμένα στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, στο αυστραλιανό fund Macquarie και στο First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund ΚΚR, αν και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ισχυρό, φαίνεται να έχει ατονήσει. Κύκλοι που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση θεωρούν πολύ πιθανές τις συμπράξεις μεταξύ των τριών ισχυρών διεκδικητών με κάποιους εκ των υπολοίπων που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ενώ δεν αποκλείεται και μια συμμαχία μεταξύ των τριών, εξέλιξη που δεν ευνοεί τη ΔΕΗ, αφού θα περιόριζε σημαντικά τον ανταγωνισμό και άρα τις προσδοκίες για υψηλό τίμημα. Η ΔΕΗ φέρεται να έχει θέσει «κατώφλι» το 1,5 δισ. ευρώ ως αποδεκτό τίμημα, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, είχε δηλώσει στην «Κ» ότι εάν το τίμημα διαμορφωθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, ο ίδιος θα εισηγηθεί τη μη πώληση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, με αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ, αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT