Aνάπτυξη μέσω εξαγορών για τον όμιλο Ideal

Aνάπτυξη μέσω εξαγορών για τον όμιλο Ideal

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η επέκταση σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αποτελεί έναν από τους δύο κεντρικούς άξονες της στρατηγικής του νέου κύριου μετόχου του ομίλου Ideal, ήτοι του fund Virtus, στο οποίο συναντιούνται μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας (Olympia Group συμφερόντων Π. Γερμανού και VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, μεταξύ άλλων), ενώ και η διοίκηση απαρτίζεται από πολύπειρα στελέχη, με εμπειρία μεταξύ άλλων και στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Ηδη, άλλωστε, με την εισφορά σε είδος των μετοχών δύο εταιρειών, εκ των οποίων η μία καταξιωμένη εδώ και χρόνια στον κλάδο της, η Αστήρ Βυτόγιαννης και η δεύτερη, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη, η Three Cents, η αρχή για τη μετεξέλιξη του ομίλου έγινε.

Αυτό, λοιπόν, που τον περασμένο Μάιο, όταν έγινε η είσοδος του fund Virtus στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ideal, λεγόταν ανεπισήμως τώρα «ομολογείται» επισήμως στο πληροφοριακό δελτίο για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση την οποία, βάσει του νόμου, απηύθυνε ο κύριος μέτοχος για την εξαγορά των λοιπών μετοχών. Σημειώνεται ότι το Fund Virtus ελέγχει πλέον το 47,78% του ομίλου Ideal και για τον λόγο αυτό γίνεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση, η οποία ξεκίνησε από χθες. Οπως αναφέρεται, λοιπόν, στο πληροφοριακό δελτίο, «στρατηγική του ομίλου είναι η επέκταση σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, την κερδοφορία και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών του ομίλου και η δημιουργία υπεραξίας μέσα από την οργανική ανάπτυξη των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει και την ανάπτυξη των οικονομικών του μεγεθών μέσα από πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο σχεδιασμός του νέου ιδιοκτήτη του ομίλου περιλαμβάνει ακόμη την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των εταιρειών SICC (σ.σ. πρόκειται για εταιρεία που συστάθηκε στην Κύπρο το 2017 και όλα τα έσοδά της προέρχονται από την «Αστήρ Βυτόγιαννης», η οποία είναι θυγατρική της) και Three Cents από άλλες εταιρείες του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η «Αστήρ Βυτόγιαννης» έχει ως κύρια δραστηριότητά της την κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και έχει πελάτες πολυεθνικούς κολοσσούς των κλάδων αναψυκτικών και μπίρας (όπως Heineken, Coca-Cola, AB Inbev, Carlsberg, Pepsi Cola, Asahi), ενώ η Three Cents έχει ως αντικείμενο την παρασκευή αεριούχων αναψυκτικών για ανάμειξη με αλκοόλ (mixers για κοκτέιλ).

Οι άλλοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος Ideal, πριν από την είσοδο του Virtus στο μετοχικό του κεφάλαιο, είναι οι ακόλουθοι: υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπογραφών και λύσεων κυβερνοασφάλειας μέσω της εταιρείας Adacom, ανάπτυξη και υπηρεσίες λογισμικού, διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής και διανομή εξειδικευμένων προϊόντων λογισμικού μέσω της θυγατρικής Ideal Ηλεκτρονική Α.Ε. Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου 2021. Σημειώνεται ότι οι λοιποί βασικοί μέτοχοι που κατέχουν συνολικά το 45,02% του ομίλου Ideal έχουν δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση, καθώς επιθυμούν να παραμείνουν μέτοχοι στην εταιρεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT