Προχωράει ο διαγωνισμός για το 67% του λιμένα της Αλεξανδρούπολης

Προχωράει ο διαγωνισμός για το 67% του λιμένα της Αλεξανδρούπολης

Το ΤΑΙΠΕΔ θα ορίσει σύντομα καταληκτική ημερομηνία για δεσμευτικές προσφορές από τους τέσσερις ενδιαφερομένους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης επί της σύμβασης παραχώρησης με τους υποψήφιους επενδυτές.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, έτσι, να προσδιορίσει εντός του επόμενου διαστήματος καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα διαδικασία της β΄ φάσης του διαγωνισμού έχουν προκριθεί και συμμετέχουν η αμερικανικών συμφερόντων Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία της Cameron με την Goldair Cargo και την Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία της International Port Investments Alexandroupolis (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Black Summit Financial Group, Euroports και EFA Group) και ο ΟΛΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο επίσκεψη πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Ταμείου, Θανάση Ζηλιασκόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πολίτη που συναντήθηκαν με το management του ΟΛΑ Α.Ε. Ζηλιασκόπουλος και Πολίτης πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, και με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει εντονότατο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη το λιμάνι στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA), ενώ τα τελευταία χρόνια ο πρέσβης των ΗΠΑ που έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επισκέψεις εκεί, έχει επισημάνει τον «στρατηγικό ρόλο αυτής της πόλης ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια».

Οι άλλες δραστηριότητες της «ΟΛΑ Α.Ε.» περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων και αποθήκευση αυτών, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών. Ο λιμένας Αλεξανδρούπολης διαθέτει επίσης εκτεταμένες υποδομές για υποστήριξη επιπρόσθετων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων, χύδην φορτίου και επιβατών.

Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στον σχετικό διαγωνισμό είναι οι Deloitte Business Solutions, Ευρωσύμβουλοι, Your Legal Partners, Δρακόπουλος και Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρεία, Αλεξίου – Κοσμόπουλος, Doxiadis Associates και Port Consultants Rotterdam BV.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT