Επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η BofA

Επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η BofA

Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις NPEs με τη βοήθεια του «Ηρακλή» έχουν βελτιώσει σημαντικά το ενεργητικό τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η ιλιγγιώδης μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και η ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού προσφέρουν αξία και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επισημαίνει η Bank of America σε έκθεσή της.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στοχεύσει σε επιθετικές μειώσεις NPEs, όπως σημειώνει, αφού αυτά έφθασαν αναμφίβολα σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το ελληνικό ΑΕΠ καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη (η BofA αναμένει ανάπτυξη 5,1% το 2021), ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων και των επενδύσεων για το υπόλοιπο του 2021 αλλά και στη συνέχεια.

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο έχει παραταθεί έως τον Οκτώβριο του 2022, αποτελεί το «κλειδί» στη μεγάλη μείωση του ρίσκου που σημειώνεται στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, με τα προβληματικά δάνεια στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν μειωθεί πλέον κατά 67 δισ. ευρώ από το τέλος του 2017, και στα 31 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2021. Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις NPEs, με τη βοήθεια του «Ηρακλή», συνέβαλαν καθοριστικά στην τεράστια βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, με όλες τις συστημικές τράπεζες να στοχεύουν σε μονοψήφιους δείκτες NPEs έως το τέλος του 2022 – αν και κάποιες (Eurobank, Εθνική) είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό το «ορόσημο» από ό,τι άλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bank of America κοιτάζει τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτει (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), τονίζοντας ότι εντοπίζει σημαντική αξία για τους επενδυτές. Μεταξύ των τίτλων που προτιμά είναι το ομόλογο Τier 2 της Πειραιώς και τα senior preferred ομόλογα που έχουν εκδώσει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ πιο επιφυλακτική στάση τηρεί για το Tier 2 της Εθνικής –λόγω της υψηλής τιμής του– και το πιο πρόσφατο ΑΤ1 ομόλογο της Πειραιώς – καθώς βλέπει κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια της τράπεζας να διατηρήσει το προσωρινό «μαξιλάρι» του 1,5% επί των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων (14,3%.)

Τέλος, η BofA αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν υψηλή συσχέτιση με το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου του σημαντικού και αυξανόμενου χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων, της ισχυρής επιρροής των μακροοικονομικών συνθηκών στην κερδοφορία τους, στην αύξηση των δανείων και στην ποιότητα του ενεργητικού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλο και περισσότεροι οίκοι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για τον κλάδο από τη «στενή» σχέση με το Δημόσιο. Οπως σημείωσε πρόσφατα η Morgan Stanley, δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 7% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, μια σημαντική αύξηση των αποδόσεων θα «χτυπήσει» τις τράπεζες. Επιπλέον, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο Δημόσιο προέρχεται και από την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) καθώς και από τις κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με τον «Ηρακλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT