Έκαναν «παιχνίδι» με το κρυπτονόμισμα litecoin

Έκαναν «παιχνίδι» με το κρυπτονόμισμα litecoin

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η πρακτική του «pump and dump», όπου επιτήδειοι αγοράζουν μια μετοχή όταν αυτή είναι σε χαμηλή τιμή, την ανεβάζουν διασπείροντας fake news και την πωλούν σε υψηλότερη τιμή, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Wall Street. Πλέον, φαίνεται ότι έχει επεκταθεί και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπου λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων τα κέρδη μπορεί να είναι πολλαπλάσια. Κάπως έτσι, άγνωστοι έστησαν προχθές το «μεγάλο κόλπο» στα κρυπτονομίσματα. Και διάλεξαν τον ιδανικό στόχο για να το φέρουν εις πέρας: Το litecoin, ένα νόμισμα με 10 χρόνια ιστορία που έχει σχετικά λίγους χρήστες.

Χθες, το litecoin βρέθηκε να σημειώνει άνοδο έως και 30%, στα 231 δολάρια. Αφορμή δεν ήταν άλλη από ένα δελτίο Τύπου της Walmart που δημοσιεύθηκε μέσω της υπηρεσίας GlobeNewswire και έλεγε ότι ο αμερικανικός γίγαντας του λιανεμπορίου θα δέχεται στο εξής το litecoin ως μέσο πληρωμών.

«Το δελτίο Τύπου δεν είναι αληθινό», έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος της Walmart, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλυσίδα καταστημάτων δεν αποδέχεται αυτή τη στιγμή κανένα κρυπτονόμισμα. Ετσι, η τιμή του litecoin σημείωσε κατευθείαν πτώση. «Ναι, είναι ψεύτικο. Δεν ξέρω ποιος το δημιούργησε», είπε ο Τσάρλι Λι, δημιουργός του litecoin, για το δελτίο Τύπου. Ομως ακόμα και οι άνθρωποι του litecoin ξεγελάστηκαν. Ο διαχειριστής των social media του Litecoin Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διαχειρίζεται το software του κρυπτονομίσματος, έκανε retweet την ψεύτικη ανακοίνωση από τον επίσημο λογαριασμό του ιδρύματος. «Και αυτός πίστεψε ότι ήταν αληθινό. Ηταν λάθος που το έκανε retweet. Το σβήσαμε πολύ γρήγορα. Ομως η ζημιά έγινε», είπε ο κ. Λι.

Ο Τσάρλι Λι δημιούργησε το litecoin το 2011 ως μια εναλλακτική προς το bitcoin. Ουσιαστικά, πήρε τον κώδικα του διασημότερου από τα κρυπτονομίσματα και τον άλλαξε, για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα με χαμηλότερες προμήθειες και γρηγορότερους χρόνους επιβεβαίωσης. Ομως παρότι το litecoin έγινε από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, δεν μπόρεσε ποτέ να καθιερωθεί ιδιαίτερα στην αγορά. Με κεφαλαιοποίηση 11,9 δισ. δολαρίων, το litecoin είναι το 16ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι περίπου στάσιμο τους τελευταίους μήνες. Από τις αρχές Ιουλίου, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών του ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. δολάρια, την ώρα που η αξία συναλλαγών του bitcoin άγγιζε τα 29 δισ. δολ. και του ethereum τα 22 δισ. δολ. Βεβαίως, μετά τη δημοσίευση του δελτίου Τύπου, το ενδιαφέρον για το litecoin εκτοξεύτηκε κατά 200%, με την αξία συναλλαγών να φτάνει στα 7,8 δισ. δολάρια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι δράστες του «pump and dump» στο litecoin δεν έχουν εντοπιστεί. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται πως εάν κάποιος ήταν πολύ προσεκτικός, ίσως και να μπορούσε να διακρίνει ότι επρόκειτο για απάτη. Πρώτα απ’ όλα, γιατί να διαλέξει η Walmart να κάνει δεκτό ένα κρυπτονόμισμα με τόσο μικρό ενδιαφέρον, και όχι το bitcoin; Αλλωστε, το δελτίο Τύπου περιελάμβανε μια ψεύτικη διεύθυνση email για τον επικεφαλής του marketing της Walmart, που έληγε σε «walmart-corp.com». Και από την άλλη, ήταν η πρώτη φορά που η Walmart δημοσίευσε δελτίο Τύπου της στο GlobeNewswire. Η χρήση ψεύτικων δελτίων Τύπου με στόχο να ανεβάσουν ή να ρίξουν μια μετοχή, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τη Wall Street. Συνήθως, ο στόχος των επιτηδείων είναι κάποια μικρή εταιρεία με φθηνή μετοχή (penny stock), αλλά κάποιες φορές το κόλπο στήνεται γύρω από μεγάλες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT