Στα υψηλά 10 ημερών ο DAX της Φρανκφούρτης

Στα υψηλά 10 ημερών ο DAX της Φρανκφούρτης

TotalEnergies, Royal Dutch Shell και BP σημείωσαν άνοδο από 3,4% έως 4,8%

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ημέρα γενικής ανόδου ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να σημειώνει άνοδο στα υψηλά των τελευταίων 10 ημερών. Καθοριστικά για το κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, καθώς περιορίζουν τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης με κυρίαρχο το στοιχείο της Αριστεράς, εφόσον αποκλείουν τη συμμετοχή του αριστερού κόμματος Die Linke.

Οπως σχολίασε σχετικά η επενδυτική BlackRock Investment Institute, «φαίνεται να έχει αποκλειστεί η επιρροή του Die Linke στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και έτσι να έχει εξανεμιστεί και ο τυχόν αντίκτυπός του στις τιμές των μετοχών». Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 υποχώρησε, πάντως, καθώς η πτώση των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών εξουδετέρωσε την άνοδο των τραπεζικών μετοχών και των εταιρειών ενέργειας. Ανάμεσα στις εταιρείες ενέργειας, οι τρεις κολοσσοί TotalEnergies, Royal Dutch Shell και BP σημείωσαν άνοδο από 3,4% έως 4,8%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 75,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 77,49 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο 2,8% στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου σημείωσε επίσης άνοδο 2,8%.

Οπως σχολιάζει ο Τζόσουα Μάχονι, αναλυτής της IG, «επικρατεί ανησυχία πως οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών είχαν ενισχυθεί από το φτηνό χρήμα που διοχέτευαν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά διαφαίνεται η προοπτική μιας στροφής σε πιο περιοριστική πολιτική». Παράλληλα, πάντως, μεταξύ επενδυτών επικρατεί η προσδοκία πως η εμβολιαστική διαδικασία θα επισπεύσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro stoxx 50 έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,31%, ενώ οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης, έκλεισαν με μικρή άνοδο 0,25% και 0,40%, αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600, έχει συγκεντρώσει συνολικά κέρδη 15,9% από την αρχή του έτους. Η μετοχή του εν λόγω δείκτη που σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο, ήταν της IWG Plc που έκανε άλμα 4,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT