Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζουν ενεργειακοί πάροχοι

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζουν ενεργειακοί πάροχοι

Το ράλι στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ασκεί μεγάλες πιέσεις σε εταιρείες προμήθειας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται οι εταιρείες προμήθειας από το παρατεταμένο ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, οι οποίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης έχουν δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σε διαδικτυακή συνέντευξη χθες επιβεβαίωσε εμμέσως τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εταιρείες του κλάδου προμήθειας. Καλούμενος να απαντήσει κατά πόσον μπορεί να υπάρξουν και στην Ελλάδα «κανόνια» τύπου Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η ΡΑΕ είχε συναντήσεις με κάποιες εταιρείες που εμφανίζουν επισφάλειες και δεν μπορούν να καλύψουν τις εγγυήσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από 1ης Οκτωβρίου για τις χρεώσεις που εισπράττουν για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, οι οποίες όμως δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. 

«Σε ένα μήνα θα φανεί εάν πράγματι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», συμπλήρωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο μήνα για το μέλλον αυτών των εταιρειών. Ο κ. Δαγούμας με τις δηλώσεις του απλώς επιβεβαίωσε τη γενικότερη εκτίμηση της αγοράς ότι «στην παρούσα συγκυρία θα επιβιώσουν οι πιο δυνατοί», δηλαδή καθετοποιημένες εταιρείες και μη καθετοποιημένες, ομίλων με ισχυρά κεφάλαια κίνησης που μπορούν να τις στηρίξουν.

Αξιολογώντας και την οικονομική στενότητα των εταιρειών, η ΡΑΕ μετατοπίζει προς τις αρχές του 2022 τα μέτρα που προωθεί σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων και την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές. 

Ο κ. Δαγούμας ξεκαθάρισε την πρόθεση της ΡΑΕ να επιτελέσει τον ρόλο της και να βάλει τάξη στην αγορά, και ανακοίνωσε ακόμη μία διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες με τους προμηθευτές για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά και τη μετατόπιση της εφαρμογής του νέου πλαισίου των τιμολογίων για τις αρχές του 2022, προκειμένου όπως είπε να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία. «Δεν είναι στην κουλτούρα μας να θέτουμε περιορισμούς στην αγορά. Θα βάλουμε κανόνες έτσι ώστε ο καταναλωτής να είναι ενήμερος για βασικά πεδία του λογαριασμού πριν υπογράψει συμβόλαιο. Να γνωρίζει από πριν εάν πρόκειται για κυμαινόμενο τιμολόγιο, το μέγιστο και το ελάχιστο της διακύμανσης», τόνισε.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ για την αγορά των ΑΠΕ στο φόντο και της επιστολής που στάλθηκε χθες από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα για την ανάκληση αδειών στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας. Μίλησε για μια πληθώρα αιτήσεων για 85 χιλιάδες GW, εκ των οποίων τα 55 GW έχουν λάβει Βεβαίωση Παραγωγής, και επιπρόσθετες άδειες για 15 GW έργων αποθήκευσης, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 8 GW. Από το σύνολο αυτών των αδειών θα υλοποιηθεί το 10%-20%, είπε, δίνεται όμως η εντύπωση αν δει κανείς τον γεωπληροφοριακό μας χάρτη ότι θα καλυφθεί όλη η χώρα με ΑΠΕ και αυτό τρομάζει και προκαλεί αντιδράσεις, ανέφερε. «Εμείς ως ΡΑΕ είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε βάσει ενός πλαισίου που επέλεξε η πολιτεία. Αυτό το μοντέλο που επιλέχθηκε όμως επιτάσσει να επιταχυνθεί το χωροταξικό για να είναι αποτελεσματικό», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις άδειες στην Εύβοια επεσήμανε ότι είχαν εκδοθεί πριν από τις πυρκαγιές στις 15 Ιουλίου και ότι η ΡΑΕ από τις 26 Αυγούστου και σε συνέχεια της σύστασης Επιτροπής Μπένου έχει αναστείλει 32 αιτήσεις. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT