Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό των νέων λεωφορείων

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό των νέων λεωφορείων

Θέμα ημερών αποτελεί η προκήρυξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την προμήθεια λεωφορείων που θα στελεχώσουν το σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Αφορά την αγορά έως 770 οχημάτων. Τα 2/3 θα κατευθυνθούν στην Αθήνα – τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα ημερών αποτελεί η προκήρυξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την προμήθεια λεωφορείων που θα στελεχώσουν το σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το μέγεθος της προμήθειας οδήγησε στην απόφαση ο διαγωνισμός να σπάσει σε δύο μικρότερους, με τον πρώτο να αφορά την αγορά έως 770 οχημάτων. Το έργο «Προμήθεια λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την ανανέωση στόλου αστικών λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» είναι ύψους 383.494.800 ευρώ (με ΦΠΑ) και χωρίζεται σε 5 τμήματα για διευκόλυνση της διαδικασίας. Ειδικότερα, το πρώτο τμήμα αφορά την προμήθεια 100 απλών υβριδικών 12μετρων οχημάτων, κατηγορίας Euro VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Η εκτιμώμενη αξία του πρώτου τμήματος του διαγωνισμού ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, περιλαμβάνει τη συντήρηση των οχημάτων για ένα έτος, ενώ προσφέρει δικαίωμα προαίρεσης 6,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το δεύτερο τμήμα του διαγωνισμού αφορά 200 λεωφορεία 12 μέτρων φυσικού αερίου (CNG) Euro VI, συνολικής αξίας 59 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%. Επίσης προβλέπεται η συντήρηση των οχημάτων για έναν χρόνο. Συνολικά 100 αρθρωτά λεωφορεία μήκους 18 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας Euro VI περιλαμβάνει το τρίτο τμήμα του εν λόγω διαγωνισμού, με την εκτιμώμενη αξία να ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την υποχρέωση συντήρησης των οχημάτων για έναν χρόνο από τον ανάδοχο. Το τέταρτο τμήμα του διαγωνισμού αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία τα 135 χλμ. Το ύψος της συγκεκριμένης προμήθειας ανέρχεται σε 45,375 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την αγορά των οχημάτων, των φορτιστών αργής φόρτισης, καθώς και τη συντήρηση για έναν χρόνο. Παράλληλα, τα 375.000 ευρώ προσανατολίζονται στην αγορά τριών ταχυφορτιστών για φορητή εξυπηρέτηση των αναγκών φόρτισης των οχημάτων. Ηλεκτρικά λεωφορεία ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. αφορά το πέμπτο τμήμα του διαγωνισμού. Συνολικά προβλέπει την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων,12 μέτρων με κόστος 123,75 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την αγορά των οχημάτων, τη συντήρηση για έναν χρόνο, τους φορτιστές αργής φόρτισης και επτά ταχυφορτιστές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2/3 των νέων οχημάτων θα κατευθυνθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορές για όσα τμήματα  επιθυμεί από 1 έως 5. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT