H Evergrande πουλάει θυγατρική έναντι τιμήματος 5 δισ. δολαρίων

H Evergrande πουλάει θυγατρική έναντι τιμήματος 5 δισ. δολαρίων

Διεκόπη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Yπό το άχθος των δυσθεώρητων χρεών της, η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Evergrande αποφάσισε να πουλήσει μερίδιο πλειοψηφίας, το οποίο διαθέτει στη δική της εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, αντί τιμήματος ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα σχετικά ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της η κινεζική εφημερίδα Global Times, επισημαίνοντας ότι πρόκειται πιθανώς για τη μεγαλύτερη πώληση περιουσιακών στοιχείων του προβληματικού κολοσσού, εάν όντως ευοδωθεί. Η Evergrande, ένας όμιλος που κάποτε πουλούσε τα περισσότερα ακίνητα στη χώρα, σήμερα καλείται να διαχειριστεί μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αναδιάρθρωσης χρέους στη σύγχρονη ιστορία. Οι οφειλές της κυμαίνονται σχεδόν στα 305 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η έντονη αβεβαιότητα για την τύχη της αναταράσσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Αναφορικά τώρα με την πώληση, δόθηκε εντολή από τον όμιλο της Evergrande να διακοπεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της χθες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εν αναμονή της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Επίσης, ανάλογη εντολή δόθηκε και από την Evergrande Property Services, η οποία είχε αυτονομηθεί πέρυσι από τον όμιλο.

Αγοράστρια του 51% της Evergrande Property Services φέρεται η κατασκευαστική Hopson Development.

Κατά το δημοσίευμα της κρατικής Global Times, αγοράστρια του μεριδίου του 51% στην Evergrande Property Services είναι η κατασκευαστική Hopson Development και μάλιστα γι’ αυτό επικαλέστηκε άλλα ρεπορτάζ κινεζικών ΜΜΕ. Επιπλέον, η Hopson διευκρίνισε ότι κι εκείνη είχε δώσει εντολή διακοπής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της λόγω μεγάλης εξαγοράς. Οι αναλυτές από την πλευρά τους βλέπουν ότι η επιχειρηματική κίνηση αυτή ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Evergrande επιδιώκει να εξεύρει λύση και να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Επίσης, αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο ευρύτερους προβληματισμούς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πιθανή διάλυση του κολοσσού. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρευστοποίησή του σε χαμηλή τιμή με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. «Το να  πουλάει μια επιχείρηση περιουσιακά της στοιχεία σημαίνει πως ακόμη αποπειράται να συγκεντρώσει ρευστό για να καλύψει τις οφειλές της», παρατηρεί ο αναλυτής της OCBC, Εζιέν Χοό. «Δίνεται η εντύπωση πως η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι και το ευκολότερο τμήμα του όλου συστήματος της Evergrande, που μπορεί να διατεθεί».

Τι σημαίνει ως έσοδο αυτή η κίνηση; Θεωρητικά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν αρκετά ώστε να πληρωθούν υπεράκτιοι πιστωτές και το μόνο που θα υπολειπόταν έως την εκπνοή του 2021 θα ήταν και 500 εκατ. δολάρια για τόκους. Μετά εκκρεμεί ομόλογο εκπεφρασμένο σε δολάρια ύψους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο λήγει του χρόνου τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δραστηριότητες της μονάδας διαχείρισης ακινήτων, Evergrande Property Services, η οποία διατείνεται ότι αθροιστικά διαχειρίζεται έκταση 810 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων (στοιχεία Ιουνίου), εμφάνισαν κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος. Τέλος, αναφέρεται ότι η νευρικότητα που είχε δημιουργηθεί λόγω των χρεών της Evergrande εξασθένησε ύστερα από δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας πως θα προστατεύσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων – βέβαια, αυτό δεν καθησυχάζει τους επενδυτές, που διαπιστώνουν προβλήματα σε ομολόγους ομίλους της Evergrande.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT