Διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εξετάζει η Prodea ΑΕΕΑΠ

Διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εξετάζει η Prodea ΑΕΕΑΠ

Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της Prodea Investments σχεδιάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ, με ενεργητικό αξίας 2,4 δισ. ευρώ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της Prodea Investments σχεδιάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ, με ενεργητικό αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μια κίνηση που θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αρχικά σχεδιαζόταν να αντιμετωπιστεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο η μεσολάβηση της πανδημίας λίγους μήνες αργότερα υποχρέωσε τη διοίκηση της εισηγμένης σε αναδίπλωση.

Στόχος της επενδυτικής εταιρείας είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών της.

Μετά την εξαγορά από την Invel του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στην Prodea, η επενδυτική εταιρεία ελέγχει το 98% της εισηγμένης, με αποτέλεσμα επί της ουσίας ο τίτλος να μη διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ως εκ τούτου, και μέχρι να αποφασιστεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, εξετάζεται η λύση της ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχολόγιο της Prodea και θα αυξήσει τη διασπορά των μετοχών.

Η αύξηση κεφαλαίου της Prodea θα πρέπει να αναμένεται σε βάθος χρόνου και σίγουρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Ηδη η διοίκηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα προσαρμοστούν και στη βούληση των μετόχων τόσο της Prodea όσο και της μητρικής Invel, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν διεθνή επενδυτικά funds, όπως η Castlelake και η Coller Capital. Το κατά πόσον οι επενδυτές αυτοί προτίθενται να πουλήσουν τις μετοχές τους ή να συμμετάσχουν σε μια αύξηση κεφαλαίου θα καθορίσει και τις σχετικές εξελίξεις. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση και όλες οι λεπτομέρειες τελούν υπό διαμόρφωση.

Παράλληλα, η διοίκηση θα συνεχίσει τις επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων, ιδίως καταστημάτων και γραφείων της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η εξάρτηση των εσόδων από ενοίκια από τον συγκεκριμένο μισθωτή. Το γεγονός ότι η ΕΤΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο μισθωτή της Prodea φαίνεται πως λειτούργησε αρνητικά για την επιτυχία μιας αύξησης κεφαλαίου, ιδίως από τη στιγμή που στόχος ήταν η διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, παρότι ο όμιλος της Εθνικής συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον φερέγγυων χρηστών των κτιρίων της Prodea. Ως εκ τούτου, κατά τη διετία που έχει μεσολαβήσει από την απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων της Εθνικής, οι οποίες αφενός έχουν αποφέρει έσοδα της τάξεως των 80-85 εκατ. ευρώ, αφετέρου έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεση της Prodea στον όμιλο της Εθνικής, που πλέον είναι υπεύθυνος για το 40%-44% των εσόδων από ενοίκια, έναντι ποσοστού άνω του 55%. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με απώτερο στόχο τα έσοδα από την Εθνική να διαμορφωθούν σε περίπου 15%-20%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT