Νέες εξαγορές μετά την απόκτηση της Axelos σχεδιάζει η PeopleCert

Νέες εξαγορές μετά την απόκτηση της Axelos σχεδιάζει η PeopleCert

Σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προσβλέπει η PeopleCert, που δραστηριοποιείται στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προσβλέπει η PeopleCert, που δραστηριοποιείται στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, ύστερα και από την απόκτηση, κατά το περασμένο καλοκαίρι, του 100% της βρετανικής Axelos έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε χθες, σε δημοσιογραφική συνάντηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, η στρατηγική της εταιρείας το προσεχές διάστημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη, ως επί το πλείστον μέσω οργανικής δραστηριότητας και έως ένα βαθμό, νέων εξαγορών. Η πρόσφατη εξαγορά της Axelos, που δραστηριοποιείται στον τομέα πιστοποιήσεων δεξιοτήτων πληροφορικής και διαχείρισης έργου (project management), επιτρέπει στην εταιρεία να εμφανίσει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης του τομέα που αφορά τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των πιστοποιήσεών της στη διαχείριση έργων (PRINCE2) και στην πληροφορική (ITIL) που χορηγούν τρίτοι, εταιρείες και φορείς. Υπολογίζεται ότι 800 κυβερνητικοί οργανισμοί, 45 κυβερνήσεις και περισσότερες από 50.000 εταιρείες χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις.

Η αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στην εξαγορά της Axelos από την PeopleCert, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια ενδιαφέρθηκαν περίπου 60 funds για να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών και με στόχο την επιτυχή εξαγορά της Axelos, η PeopleCert αποφάσισε να διαθέσει το 20% των μετοχών της στο αμερικανικό επενδυτικό fund FTV Capital, το οποίο συνεισέφερε στο ντιλ κεφάλαια της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, ποσό 255 εκατ. ευρώ προήλθε από δανεισμό από τη Morgan Stanley, ενώ το υπολειπόμενο μέρος του τιμήματος εξαγοράς αντιστοιχεί σε ίδια κεφάλαια.

«Η χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley είναι δάνειο-γέφυρα μέχρι την έκδοση του ομολόγου 300 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, υπερκαλύφθηκε κατά τέσσερις φορές με επιτόκιο 5,25% και λήξη το 2026. Είχαμε 120 επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν και επιλέξαμε 50, ενώ βασικός επενδυτής της εταιρείας είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Το ντιλ συνοδεύτηκε και από κόστος 23,5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει δαπάνες συμβούλων τρίτων κ.λπ, ενώ η Axelos ελεγχόταν κατά 49% από τo βρετανικό δημόσιο και από την εταιρεία Capita.

Σήμερα η αποτίμηση της PeopleCert ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 25 φορές τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας, που εκτιμάται πως το 2022 θα ανέλθουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ο οίκος Fitch έχει αξιολογήσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της PeopleCert σε Β με θετικό outlook, εκτιμώντας ότι οι πιστοποιήσεις ITIL και PRINCE2 θα συμβάλουν στην εμφάνιση υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ το περιθώριο κέδρους της PeopleCert προβλέπεται ότι θα αυξηθεί λόγω και της εξαγοράς της Axelos. H εταιρεία απασχολεί 700 εργαζομένους, από τους οποίους 550 βρίσκονται στην Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT