Ερωτήματα από DG Comp για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ερωτήματα από DG Comp για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Λόγω της ισχυρής παρουσίας του CVC στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) βρίσκεται η συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια κοινοτική διεύθυνση και στην οποία εστιάζει στις επιπτώσεις που θα έχει η εξαγορά στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το CVC έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα το νοσηλευτήριο Υγεία/Μητέρα, το ΙΑΣΩ General και το Metropolitan.

Η εμπλοκή της DG Comp έχει να κάνει με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο υγείας λόγω του ρόλου που αποκτά το CVC Capital Partners ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας από τη μία, και από την άλλη ως μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής που διαθέτει σημαντικό μερίδιο στις ασφαλίσεις υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το CVC έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα το νοσηλευτήριο Υγεία/Μητέρα, το ΙΑΣΩ General (μετονομάστηκε σε Metropolitan) και το Metropolitan, με συνέπεια να ελέγχει σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά. Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ανοίγει τον δρόμο για την ισχυροποίηση της παρουσίας του ειδικά στην Αττική, καθώς μέσω αυτής μπορεί να προσφέρει ειδικά προνομιακά ασφαλιστικά πακέτα και να διοχετεύει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων υγείας στις ιδιόκτητες μονάδες που διαθέτει, διευρύνοντας περαιτέρω το ούτως ή άλλως υψηλό μερίδιό του στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία των δύο μερών οι πωλήσεις προϊόντων υγείας, κλάδος στον οποίο η Εθνική Ασφαλιστική έχει σήμερα μερίδιο αγοράς 27,7%, προβλέπεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα αύξησης των εργασιών έως το 2023, καθώς από τα 163,3 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν στα 201,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το τραπεζικό δίκτυο. Οπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, η εταιρεία επεξεργάζεται νέες βελτιωμένες συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τον έλεγχο και τη συγκράτηση του μέσου κόστους ζημίας.

Η συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021 και με βάση τον σχεδιασμό στόχος είναι η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου. Η εμπλοκή της DGComp και η περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων που θέτει, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρόνο και ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το τίμημα για το 100% της εταιρείας υπολογίστηκε στα 505 εκατ. ευρώ. Το τίμημα με βάση τη συμφωνία περιλαμβάνει το «τίμημα αγοράς άνευ αιρέσεως» όπως ονομάζεται, ύψους 385 εκατ. ευρώ, στο οποίο  περιλαμβάνεται ποσό 125 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Προβλέπει επίσης «τίμημα υπό αίρεση»earn-out) μέχρι του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της τράπεζας από το 2022 έως το 2026. Χωρίς τον συνυπολογισμό του αναβαλλόμενου τιμήματος και του τιμήματος υπό αίρεση, το έσοδο που θα εισπράξει άμεσα η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 234 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT