Στο «κόκκινο» οι αγορές λόγω πληθωριστικών πιέσεων

Στο «κόκκινο» οι αγορές λόγω πληθωριστικών πιέσεων

Oι ανησυχίες για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Oι ανησυχίες για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ αργά χθες το βράδυ και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού οι δείκτες βρίσκονταν σε πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 1,03%, απαλείφοντας σχεδόν όλα τα κέρδη της Τρίτης. Πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 είχαν κάμψη της τάξεως του 0,68% και 0,58% αντίστοιχα. Το κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά διαμορφώθηκε από την έντονη ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών και πυροδοτείται από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χθες, οι σοβαρότερες απώλειες παρατηρήθηκαν στους κλαδικούς δείκτες του αυτοκινήτου, του λιανικού εμπορίου και των ταξιδίων, οι οποίοι υποχώρησαν περισσότερο από 2,5% έκαστος.

Οι φόβοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δημιούργησαν αρνητικό κλίμα.

Οι τιμές φυσικού αερίου χονδρικής στην ολλανδική και στη βρετανική αγορά εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ την Τρίτη, ενώ συνολικά στην αγορά ενέργειας υπήρξαν ανατιμήσεις. «Η Ευρωζώνη συνιστά μία από τις περιφέρειες με τις μεγαλύτερες απώλειες από την άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθόσον η επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αγγίξει το 2% του ΑΕΠ της» εκτιμά η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. «Εάν δε παραταθούν οι πρόσφατες κινήσεις στις τιμές δυνητικά θα εξαλείψουν το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης» Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 χθες έκλεισε με -1,15%, με -1,46% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,35% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,71% στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ. Το ευρώ προς το δολάριο αποδυναμώθηκε 0,4% στο 1,1551 δολάριο. Το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε 1,6% στα 77,67 δολάρια το βαρέλι.  

Οι ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου αλλά και σε εργατικά χέρια σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα στο συνολικό σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας επιβαρύνουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή ακριβώς που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μελετούν την απόσυρση των μαζικών προγραμμάτων στήριξης λόγω πανδημίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο Stoxx 600 από τα υψηλότατα επίπεδά του τον Αύγουστο έχει σήμερα φθάσει να εμφανίζει απώλειες 5,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT