Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της βιομηχανίας και των εξαγωγών

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της βιομηχανίας και των εξαγωγών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Βιομηχανία και εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν τα «ισχυρά χαρτιά» της οικονομίας, καθώς και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία τους, καταγράφοντας μάλιστα και οι δύο αυτοί κλάδοι διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Βεβαίως οι πιέσεις που δέχονται από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών και τις ανατιμήσεις ενεργειακού και μεταφορικού κόστους προκαλούν ήδη προσκόμματα στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να επηρεάσει και τις εξαγωγές. Ηδη η επανεκκίνηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποιητικής δραστηριότητας, έχει οδηγήσει και σε πολύ σημαντική αύξηση των εισαγωγών –τόσο ως προς τις ποσότητες όσο και ως προς την αξία–διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 κατά 10,1%, ενώ κατέγραψε αύξηση, έστω και οριακή, της τάξης του 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (35,5%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων (36,1%). Αλλοι κλάδοι που κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 ήταν οι ακόλουθοι: παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (35,2%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (25,2%), κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20,8%), βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών (17,9%), εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (16,8%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (16%), κατασκευής ειδών ένδυσης (14,1%), παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (14%).

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές. Τον Αύγουστο του 2021 η αξία τους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 2,79 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 34,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν τον Αύγουστο κατά 23,6%.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 38,3%, στα 4,99 δισ. ευρώ, είχε ως συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, να αυξηθεί κατά 43,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT