Η Ελλάδα το 2021 κατατάσσεται στην 39η θέση από τις 100 χώρες, στον δείκτη «orld Energy Trilemma» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council – WEC), παραμένοντας σταθερή σε σχέση με το 2020 και ανεβαίνοντας συνολικά οκτώ θέσεις συγκριτικά με το 2019.
Η καλύτερη επίδοση της χώρας βρίσκεται στη διάσταση της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, με την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα (λιγνίτης λιγότερο από 15%, ΑΠΕ και φυσικό αέριο αυξημένα σημαντικά), σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ενεργειακή ένταση να δικαιολογούν την αναβάθμιση της κατάταξης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο 25% των χωρών με την καλύτερη επίδοση. Βεβαίως, όπως σημειώνει το συμβούλιο, οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και προτεραιότητες πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια δίκαιη μετάβαση σε συνδυασμό με επενδύσεις καθαρής ενέργειας.
Στο 25% των χωρών με την καλύτερη επίδοση λόγω αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η χαμηλότερη επίδοση της χώρας βρίσκεται στη διάσταση της Ενεργειακής Ασφάλειας, καθώς η επικείμενη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων ενδέχεται να διακινδυνεύσει την επάρκεια της δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας, εάν δεν συνοδεύεται εγκαίρως από νέες επενδύσεις σε νέες υποδομές παραγωγής ενέργειας χαμηλής και μηδενικής χωρητικότητας άνθρακα (πχ. φυσικό αέριο, ΑΠΕ και αποθήκευση, απόκριση από την πλευρά της ζήτησης, διασυνοριακές διασυνδέσεις).
Οπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής WEC, η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε έναν δυναμικό ενεργειακό μετασχηματισμό, που με την απολιγνιτοποίηση έχει καταστεί και εξαιρετικά φιλόδοξος. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προωθεί μεγάλες υποδομές που μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Για παράδειγμα προωθεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υδρογόνου, όπως το έργο «Λευκός Δράκος» ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλότερη ενεργειακή μετάβαση και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Ο κ. Χάρης Δούκας, αν. καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής ΕΜΠ και υπεύθυνος του γραφείου WEC στην Ελλάδα, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι βελτιωνόμαστε, απέχουμε ακόμη από το υψηλότερο 25% των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και εστιασμένα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας (στα κτίρια και στις μεταφορές) και στην ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων, μαζί με τις απαραίτητες επενδύσεις στα δίκτυα και στα συστήματα αποθήκευσης, για να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγωγές καυσίμων.