Μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης

Το μήνυμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τη χώρα μας εξέπεμψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Το μήνυμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τη χώρα μας εξέπεμψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα»

100 δισ. σε 5 χρόνια

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. «Αν ρωτάτε εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι “όχι όπως είναι τώρα”. Δίνεται πάντως μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις (τομέα στον οποίο τα έχει πάει καλά) και να τις επιταχύνει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις» ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο κ. Ψάλτης, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις αναγνώρισε πως οι προκλήσεις δεν απουσιάζουν. Ανέφερε, συγκεκριμένα, το ποσοστό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, «μέτωπο στο οποίο τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας κατέγραψαν σημαντικές αστοχίες κατά το παρελθόν» την απρόσκοπτη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, πως η πρόσφατη παρουσίαση του Greece 2.0 από το οικονομικό επιτελείο δείχνει έναν νέο προσανατολισμό για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ενώ υπογράμμισε ως εξαιρετικά θετική τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Ζητούμενο, η απορροφητικότητα και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η ενεργειακή κρίση

Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως «αυτό που θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται» Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας –στην Ευρώπη πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο εκεί–αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες»να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. «Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων γι’ αυτήν τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσάει λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση»

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, ο κ. Ψάλτης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που εμποδίζει την ανάκαμψη στην Ευρώπη, εκφράζοντας την άποψη ότι, υπό το ευνοϊκότερο σενάριο, θα ομαλοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν από την αρχή πολύ στενά το θέμα.

Η επενδυτική βαθμίδα

Με τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως πρέπει να έχουμε βασική επιδίωξη να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος επισήμανε ότι το 2012 κάναμε ένα «υβριδικό δημόσιο χρέος» που σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός αγορών. «Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πώς θα κινηθούμε μετά την έξοδο από τα μέτρα της πανδημίας. Θα επικρατήσει το πνεύμα ευελιξίας στην Ε.Ε.;»αναρωτήθηκε. Χρειαζόμαστε ένα πιο «έξυπνο»σύμφωνο σταθερότητας, επισήμανε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT