Η πτώση της λίρας απειλεί τώρα τα εταιρικά ομόλογα της Τουρκίας

Η πτώση της λίρας απειλεί τώρα τα εταιρικά ομόλογα της Τουρκίας

Θεαματική άνοδος του κόστους δανεισμού των τουρκικών επιχειρήσεων.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας απειλεί να εκτροχιάσει τη θεαματική άνοδο των τουρκικών εταιρικών ομολόγων, που έχει προσφέρει στους επενδυτές τις πλέον δελεαστικές από τις αποδόσεις τίτλων των αναδυόμενων αγορών. Μετά την τελευταία αυταρχική παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην κεντρική τράπεζα, την αποπομπή τριών στελεχών της την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,32 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Η αποπομπή των τριών στελεχών είναι σαφές ότι στοχεύει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε προβάλλει αντιρρήσεις στην επιθυμία του Τούρκου προέδρου για μείωση των επιτοκίων, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία φλερτάρει με το 20%. Το αποτέλεσμα ήταν, έτσι, τα εταιρικά ομόλογα της Τουρκίας να σημειώσουν τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Με την περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος, η μέση απόδοση των τουρκικών εταιρικών ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 4,82%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών. Εως τώρα το κόστος δανεισμού των τουρκικών επιχειρήσεων είχε παραμείνει υπό έλεγχο και δεν είχε επηρεαστεί ούτε από την κρίση του κινεζικού ομίλου Evergrande ούτε και από την αναμενόμενη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της αμερικανικής Federal Reserve, δηλαδή από τους δύο παράγοντες που μείωσαν τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις στους επισφαλείς τίτλους των αναδυόμενων αγορών.

Τα τουρκικά εταιρικά ομόλογα κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών.

Η αγορά των τουρκικών εταιρικών ομολόγων, συνολικής αξίας 40 δισ. δολαρίων, υπήρξε φέτος ιδιαιτέρως γενναιόδωρη προς όσους επενδυτές ανέλαβαν το ρίσκο μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησαν η εκτόξευση των τουρκικών εξαγωγών, η επιστροφή των τουριστών στη γειτονική χώρα, αλλά και το γεγονός ότι άνοιγαν και πάλι οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο μεταξύ, στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη που προσέφεραν οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές υποχωρούσαν συνολικά κατά 2,5%. Τώρα, όμως, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι τόσο ακραία ώστε η αγορά προεξοφλεί πως θα πληγούν τα εταιρικά ομόλογα και θα ζημιωθούν οι πιστωτές των τουρκικών επιχειρήσεων. «Οσο μεγαλύτερη και όσο ταχύτερη είναι η υποχώρηση του νομίσματος τόσο περισσότερο θα πλήξει τις επιχειρήσεις και το χρέος τους», τόνισε μιλώντας στο Bloomberg η Ομοτούντε Λαουάλ, επικεφαλής του τομέα εταιρικού χρέους αναδυόμενων αγορών στην Barings, αναφερόμενη στην πτώση της τουρκικής λίρας. Οπως διευκρίνισε η ίδια, αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις έλαβαν τα μέτρα τους και προσπάθησαν να περιφρουρήσουν τα ομόλογά τους έναντι των κινδύνων της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Καμία όμως δεν προέβλεψε μια τόσο χαμηλή ισοτιμία όσο είναι οι 9 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Και όπως τονίζει η κ. Λαουάλ, «θα περάσει χρόνος για να μπορέσουν οι τουρκικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους τόσο ώστε να αναπληρώσουν τη ζημία από την υποτίμηση του νομίσματος».

Και βέβαια, είναι πιθανή μια περαιτέρω υποτίμηση της λίρας αν, όπως όλα δείχνουν, η Τράπεζα της Τουρκίας προχωρήσει αύριο σε μείωση των επιτοκίων. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 20% της αξίας του από την αρχή του έτους και σημειώνει τη χειρότερη πορεία από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Πρόκειται για το τίμημα της ανορθόδοξης πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος επιμένοντας στο χαμηλό κόστος του δανεισμού όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη. Μέχρι στιγμής, δανειολήπτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα σοκ που προκαλούν στην αγορά οι παρεμβάσεις στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT