801 εκατ. προσέλκυσε το ομόλογο της CPLP Shipping Holdings

801 εκατ. προσέλκυσε το ομόλογο της CPLP Shipping Holdings

Αντλησε 150 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,65%, από Ελληνες ιδιώτες και θεσμικούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ συγκέντρωσε η δημόσια εγγραφή της ομολογιακής έκδοσης ύψους 150 εκατ. ευρώ, της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings, συμφερόντων του ομίλου Ευάγγελου Μαρινάκη, καταγράφοντας έτσι ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η προσφορά που έγινε στην ελληνική χρηματαγορά ανήλθε σε 801,37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5,3 φορές, με πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι στα 1.000 ευρώ ανά ομολογία, ενώ το τελικό επιτόκιο των ομολογιών διαμορφώθηκε στο 2,65%. 100.000 ομολογίες (66,67% επί του συνόλου των) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 50.000 (33,33% επί του συνόλου) σε θεσμικούς επενδυτές.

Tο ναυτιλιακό ομόλογο της CPLP είναι το δεύτερο στην ελληνική αγορά ύστερα από εκείνο που είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος από την Costamare, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τότε στα 665 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο το 2,7%. Η CPLP Shipping Holdings προσέφυγε στο επενδυτικό κοινό με την έκδοση των 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει μέρος του πράσινου επενδυτικού της σχεδίου, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του στόλου της με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), τα οποία επίσης χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG. Τα πλοία είναι νεότευκτα τελευταίας τεχνολογίας και έχουν ήδη ναυλωθεί για πολλά χρόνια σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας και συγκεκριμένα στις BP, Engie και Cheniere.

Tο ναυτιλιακό ομόλογο της CPLP είναι το δεύτερο στην ελληνική αγορά ύστερα από εκείνο που εκδόθηκε φέτος από την Costamare.

Οι υψηλότατες επιδόσεις της ομολογιακής έκδοσης αποδίδονται τόσο στο επιχειρηματικό μέγεθος και μοντέλο του εφοπλιστικού ομίλου Μαρινάκη όσο και στην ισχυρή οικονομική οντότητα της εισηγμένης στο Nasdaq, Capital Product Partners, η οποία είναι και εγγυήτρια της έκδοσης. Η CPLP έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα συντηρητικό ναυτιλιακό μοντέλο λειτουργίας από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2007, που εστιάζει σε προβλέψιμες μελλοντικές ταμειακές ροές και δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει πληρώσει στους μετόχους της κοντά στα 800 εκατ. δολάρια σε μερίσματα χωρίς διακοπή τα τελευταία 14 χρόνια, κατά τα οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Ο στόλος της CPLP, μαζί με τα πλοία που θα αποκτήσει με την έκδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στα 22 πλοία, με 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου.

«Η νέα μας επένδυση θα μας επιτρέψει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη, αφού το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα θα ενισχύσει τον στόχο μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου μας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο στο σύστημα πρόωσής τους, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εγγυήτριας εταιρείας Γεράσιμος Καλογηράτος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT