Ανάπτυξη 5% το 2022 «βλέπει» η ΤτΕ εφόσον ενισχυθεί ο τουρισμός

Ανάπτυξη 5% το 2022 «βλέπει» η ΤτΕ εφόσον ενισχυθεί ο τουρισμός

Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη άνω του 3% κατά μέσον όρο την επόμενη δεκαετία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Kατά 7,2% ή και περισσότερο προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2022 εκτιμά πως ο ρυθμός θα κυμανθεί γύρω στο 5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται από τον διεθνή τουρισμό, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, εξάλλου, μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσον όρο την επόμενη δεκαετία, πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Οπως εξήγησε, η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό μεγέθυνσης του δυνητικού προϊόντος σε μια δεκαετία είναι κοντά στο 2%. Δεδομένων, όμως, του μεγάλου παραγωγικού κενού και του γεγονότος ότι η Ελλάδα ανακάμπτει από μια δεκαετία σημαντικής απώλειας στο επίπεδο του ΑΕΠ, αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης μεγαλύτεροι από το δυνητικό.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι το χρέος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους επενδυτές. «Για τον λόγο αυτό», είπε, «είναι σημαντικό να μπορέσουν οι εταιρείες διαχείρισης, οι NPLs servicers, να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν αναλάβει». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να αξιοποιηθούν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, και κάλεσε τις εταιρείες διαχείρισης «να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους ή πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενέχυρου –όπου είναι απαραίτητο– ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η επιτυχής διαχείριση από τις εταιρείες αυτές είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του «Ηρακλή».
Μιλώντας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών μη συστημικών τραπεζών, με περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού τους, ενώ χαρακτήρισε εύλογη τη συμμετοχή των συστημικών τραπεζών σε διασυνοριακές κινήσεις συγκέντρωσης.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Παρότι σημείωσε ότι οι όροι αποπληρωμής του χρέους είναι ευνοϊκοί, συμπλήρωσε ότι «η διόγκωσή του λόγω πανδημίας και ο επιπλέον δανεισμός για τη χρηματοδότηση των υψηλών ελλειμμάτων περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση την επόμενη περίοδο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT