Αντισταθμιστικά μέτρα ζητούν οι επιχειρήσεις της εστίασης

Αντισταθμιστικά μέτρα ζητούν οι επιχειρήσεις της εστίασης

Κλείνουν την Πέμπτη σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, δυσοίωνες οι ενδείξεις για το εμπόριο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ρολά κατεβάζουν την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο στον κλάδο, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι αυτά δεν συνοδεύονται από κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Η απόφαση για την 24ωρη κινητοποίηση, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, ελήφθη μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό. Απώλειες την ίδια ώρα μετρά και το λιανεμπόριο, με τον τζίρο του το Σαββατοκύριακο που πέρασε, και παρά την καλοκαιρία που επικράτησε, να καταγράφει μείωση έως 30% σε σύγκριση με το 2019. Σημειώνεται ότι πέρυσι ξεκίνησε lockdown στο λιανεμπόριο στις 7 Νοεμβρίου.

Τον χορό των κινητοποιήσεων στον κλάδο της εστίασης άνοιξαν πάντως χθες οι επιχειρήσεις της Πάτρας, οι οποίες παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) με κεντρικό σύνθημα «Κλείνουμε για να μη μας κλείσουν», έχοντας τη στήριξη και της ΠΟΕΣΕ. «Η ΠΟΕΣΕ στηρίζει κάθε προσπάθεια κινητοποίησης, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και στη μη επιβολή μέτρων που ισοδυναμούν με τον αφανισμό του κλάδου, χωρίς ταυτόχρονα να εφαρμόζονται αντισταθμιστικά μέτρα, την ίδια ώρα μάλιστα που αφήνονται στο απυρόβλητο τα μέσα μαζικής μεταφοράς που καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες κόσμου ανεξέλεγκτα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σαν να μη μεταδίδεται ο κορωνοϊός εκεί κ.τ.λ. Καλούμαστε να τελούμε και χρέη ελεγκτικού μηχανισμού, καταστρεφόμαστε μέρα με τη μέρα και πλέον η δυναμική αντίδραση είναι το μόνο που μας έχει απομείνει», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΕΣΕ. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητεί ο κλάδος της εστίασης είναι τα ακόλουθα: μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργο Καββαθά που μίλησε στην «Κ», από την πλευρά της κυβέρνησης έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των αιτημάτων για στήριξη του κλάδου, μετά όμως το τέλος Νοεμβρίου και αφού υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα.

Καλούμαστε να τελούμε και χρέη ελεγκτικού μηχανισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ.

Νέα μέτρα στήριξης, πάντως, δεν φαίνεται να κέρδισαν ούτε άλλοι κλάδοι που θίγονται από το «απαγορευτικό» που έχει τεθεί στους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει το αίτημα που τέθηκε από την πλευρά των εμπόρων, κυρίως των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, να τεθούν περιορισμοί στη διάθεση βιομηχανικών προϊόντων (σ.σ. είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικές συσκευές) από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται η είσοδος των μη εμβολιασμένων χωρίς προσκόμιση rapid test. Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κάνει δεκτό το αίτημα που τέθηκε από την πλευρά των κομμωτηρίων να πωλούνται τα επαγγελματικά προϊόντα μόνο σε όσους έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ, προκειμένου να περιορισθούν τα φαινόμενα της κατ’ οίκον πραγματοποίησης κομμώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT