Διαπραγματεύσεις Αθήνας – ESM για το μέλλον του ΤΧΣ

Διαπραγματεύσεις Αθήνας – ESM για το μέλλον του ΤΧΣ

Κρίσιμη η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Σε κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών εντοπίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο δεν αφορούν μόνο την εσωτερική λειτουργία του Ταμείου, αλλά επηρεάζουν και τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κρίσιμα θέματα είναι:

1. Η διάρκεια ζωής του Ταμείου, που με βάση τον υφιστάμενο νόμο λήγει στα τέλη του 2022, αλλά αναμένεται να επεκταθεί έως το 2025.

2. Ο τρόπος αποεπένδυσης από τις τράπεζες στις οποίες το Ταμείο έχει συμμετοχή.

3. Η αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης του Ταμείου με την κατάργηση της υφιστάμενης δομής, δηλαδή του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής και τη δημιουργία διοικητικού συμβουλίου.

4. Ο περιορισμός των ειδικών δικαιωμάτων, δηλαδή του δικαιώματος βέτο που έχει το Ταμείο στις τράπεζες.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο δεν αφορούν μόνο την εσωτερική λειτουργία του Τα- μείου, αλλά επηρεάζουν και τη λειτουργία των τραπεζών.

5. Οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών με την κατάργηση των αυστηρών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν τα εκτελεστικά και τα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από την παράταση της διάρκειας ζωής του ΤΧΣ έως το 2025, κρίσιμο θέμα είναι ο τρόπος βάσει του οποίου το Ταμείο θα υλοποιήσει τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

Σημείο «κλειδί» είναι το κατά πόσον θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει στην πώληση μετοχών, όχι μόνο με τη μορφή πακέτων, όπως προβλέπεται με βάση τον υφιστάμενο νόμο. Πηγές με γνώση του θέματος σημειώνουν ότι η πολιτική αποεπένδυσης θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του μετόχου, δηλαδή των φορολογουμένων, με τρόπο όμως που δεν θα «ποδηγετεί» την αγορά, δηλαδή δεν θα «καθηλώνει» την αποτίμηση των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εν αναμονή της πώλησης πακέτων. Το θέμα αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3% και 27% αντίστοιχα, αλλά και την Alpha Bank, στην οποία ελέγχει το 9% και είναι ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος. Δεν αφορά τη Eurobank, στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ έχει μειωθεί στο 1,4%.

Η αλλαγή δομής στη διοίκηση του Ταμείου αποτελεί επίσης κρίσιμο θέμα για τον τρόπο λήψης αποφάσεων και είναι η βασική αιτία που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» της διαδικασίας για την κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και μάλιστα έχει οδηγήσει ήδη στην προεπιλογή τριών προσώπων – ενός Ελληνα και δύο ξένων. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο νέος νόμος «εισηγείται» την κατάργηση της υφιστάμενης δομής και συγκεκριμένα την κατάργηση τόσο της εκτελεστικής επιτροπής όσο και του γενικού συμβουλίου και τη δημιουργία διοικητικού συμβουλίου, η διαδικασία «παγώνει» μέχρι νεοτέρας, δηλαδή μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου που θα ξεκαθαρίζει τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Στην κορυφή της ατζέντας από την πλευρά των τραπεζών είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ειδικά δικαιώματα που έχει το Ταμείο, δηλαδή στο δικαίωμα να ασκεί βέτο για συγκεκριμένα θέματα. Μεταξύ αυτών το βασικότερο είναι το βέτο στις αμοιβές τόσο των μελών του διοικητικού συμβουλίου όσο και των στελεχών με θέσεις γενικών διευθυντών και αναπληρωτών γενικών διευθυντών. Η απελευθέρωση των αμοιβών θεωρείται κρίσιμο θέμα για την προσέλκυση στελεχών για όλες τις τράπεζες σε μια περίοδο που το ελληνικό πιστωτικό σύστημα «ανοίγει τα φτερά του», αναλαμβάνοντας κυρίαρχο ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Ανάλογης σημασίας είναι και το θέμα της κατάργησης των αυστηρών κριτηρίων για τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που με βάση τον υφιστάμενο νόμο τρία τουλάχιστον μέλη θα πρέπει να διαθέτουν 15ετή εμπειρία σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τρία χρόνια θητείας ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου. Η υποχρέωση που επιβλήθηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια ως αποτέλεσμα της ανάγκης απογαλακτισμού των ελληνικών τραπεζών από τα εγχώρια πολιτικά –και όχι μόνο– συμφέροντα, θεωρείται παρωχημένη για τις τράπεζες, όχι όμως για τον ESM, που τη θεωρεί ως ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος, που οδήγησαν και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT