Το Αμστερνταμ ανταγωνίζεται το Λονδίνο σε νέες δημόσιες εγγραφές

Το Αμστερνταμ ανταγωνίζεται το Λονδίνο σε νέες δημόσιες εγγραφές

Οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στο ολλανδικό χρηματιστήριο μετά το Brexit

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Το Αμστερνταμ γνωρίζει μια χρονιά με ρεκόρ από αρχικές δημόσιες εγγραφές και ανταγωνίζεται πλέον το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, έδρα του παλαιότερου χρηματιστηρίου στον κόσμο, έχει φιλοξενήσει από την αρχή του έτους 20 αρχικές δημόσιες εγγραφές και σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εισαγωγές τους κατέγραψαν κεφαλαιοποίηση ύψους 10,4 δισ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του ολλανδικού χρηματιστηρίου. Η μεγαλύτερη από τις εταιρείες που εισήχθησαν φέτος στην αγορά της Ολλανδίας ήταν η πολωνική εταιρεία συσκευασιών InPost SA, της οποίας η δημόσια εγγραφή έγινε τον Ιανουάριο. Ακολούθησαν πολλές άλλες όπως αυτές της εταιρείας διαχείρισης κέντρων κλήσεων Majorel Group Luxembourg SA, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο, και της CTP BV, εργολαβικής που αναλαμβάνει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις κατέφυγαν μαζικά στο Αμστερνταμ, που μετά το Brexit εκθρόνισε το Λονδίνο από την πρώτη θέση ως σημαντικότερη αγορά μετοχών της Ευρώπης. Το ολλανδικό χρηματιστήριο κατέγραψε τον θεαματικό αριθμό αρχικών δημόσιων εγγραφών χάρη στη μαζική εισαγωγή σειράς από τις λεγόμενες εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς, ή spacs όπως είναι ευρύτερα γνωστό αυτό το είδος «εταιρείας κελύφους» που δημιουργείται με σκοπό την εξαγορά ιδιωτικής εταιρείας. Τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη δεν προσελκύουν αυτό το είδος εταιρείας, σε αντίθεση με το Αμστερνταμ, που κατέγραψε πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο χάρη στις ήπιες ρυθμίσεις του και στην ευρύτατη δεξαμενή από επενδυτές. Συνολικά 13 spacs εισήχθησαν από την αρχή του έτους στην αγορά του Αμστερνταμ και ανάμεσά τους ορισμένες που χρηματοδοτούνται από μεγάλα ονόματα όπως εκείνα του Ζαν Πιερ Μούστιερ, άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, και του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό.

Η μεγαλύτερη από τις εταιρείες που εισήχθησαν φέτος ήταν η πολωνική εταιρεία συσκευασιών InPost SA.

Τελευταία δημόσια εγγραφή ήταν, την Πέμπτη, εκείνη της European Healthcare Acquisition & Growth Co BV. Σχολιάζοντας την επιτυχία του ολλανδικού χρηματιστηρίου, ο Πολ Χιούσμανς, συν-διευθυντής του τομέα κεφαλαιαγορών στην ΑΒΝ Amro, τόνισε στο Bloomberg πως «ο διεθνής προσανατολισμός του Αμστερνταμ και το ρυθμιστικό του πλαίσιο, που είναι ρεαλιστικό και φιλικό προς τις εκδοτικές αρχές, είναι εγκαθιδρυμένα σε ένα χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα υψηλής ποιότητας, που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές συμπεριλαμβανομένων και πολλών spac». Στο μεταξύ το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει αγωνιστεί να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες spacs ακόμη και μετά την αναμόρφωση των κανόνων του για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Και με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. να ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον της βρετανικής πρωτεύουσας ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, το Αμστερνταμ ανταγωνίζεται όλο και πιο επιθετικά το Λονδίνο, προσελκύοντας επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως μεγάλες επιχειρήσεις από την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Πριν από το Brexit μια εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη θα προτιμούσε το Λονδίνο παραδοσιακά πολύ περισσότερο παρά το Αμστερνταμ ή το Παρίσι ανάμεσα στις εναλλακτικές για την αρχική δημόσια εγγραφή της», τονίζει ο Αντονι Ατια, διευθυντικό στέλεχος στην Euronext NV. Ωστόσο, η αγορά του Λονδίνου για αρχικές δημόσιες εγγραφές παραμένει η μεγαλύτερη της Ευρώπης με έσοδα ύψους 15,6 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 21 δισ. δολαρίων. Η αντιπαλότητά του με το Λονδίνο εντάθηκε αυτήν την εβδομάδα όταν ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από την επωνυμία του το πρόθεμα «Royal Dutch» και επαναφέρει την έδρα του στη Βρετανία και τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του από τη Χάγη πίσω στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT